0 Συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση της Proton Bank

Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκεται το πόρισμα που συνέταξε η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος σχετικά με τις δραστηριότητες του ομίλου επιχειρήσεων του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Όπως είναι γνωστό με εντολή του επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη έχουν ήδη δεσμευθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί…



του κ. Λαυρεντιάδη.

Μετά τη διαβίβαση του σχετικού πορίσματος η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου ανέθεσε τη μελέτη του υλικού στον συνάδελφό της Ιωάννη Δραγάτση ,ο οποίος διενεργούσε παρόμοια προκαταρκτική εξέταση για την εταιρεία Alapis συμφερόντων του ομίλου Λαυρεντιάδη ,με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου.
Με τη σειρά του ο εισαγγελικός λειτουργός αφού μελετήσει τα στοιχεία του πορίσματος θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του και θα αποφασίσει αν συντρέχουν οι όροι να ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση αυτή, που αφορά σε δάνεια 51 εκατομμυρίων ευρώ που φέρονται ότι εκταμιεύτηκαν από τα ταμεία της Proton Bank με ευνοϊκούς όρους για εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος που θα αποτελέσει και τη βάση των δεδομένων για τις μελλοντικές κινήσεις του εισαγγελέα ,περιγράφονται σειρά αξιοποίνων πράξεων όπως υπεξαίρεση, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Τι απαντά η Proton για την υπόθεση υπεξαίρεσης

Δεν διαφαίνεται ότι κατηγορία για υπεξαίρεση αφορά την περιουσία της τράπεζας και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος προκλήσεως περαιτέρω ανησυχίας, λέει, μεταξύ άλλων, η Proton Bank, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα του Σαββάτου.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Proton έχει ως εξής:
«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα περί δικαστικής εμπλοκής της Proton Bank και πρώην Μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου σε υπόθεση υπεξαίρεσης, η Διοίκηση της Τράπεζας επιθυμεί να γνωστοποιήσει τα εξής:
Α) Η Τράπεζα ελέγχεται στο πλαίσια πορίσματος της Τραπέζης της Ελλάδος για το επίπεδο κανονιστικής συμμόρφωσής της ως προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από διατάξεις σχετικές με την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Τράπεζα εντός της ορισθείσης από την Τράπεζα της Ελλάδος προθεσμίας θα εκθέσει τις απόψεις της επί του σχετικού πορίσματος.
Β) Δεν διαφαίνεται ότι η περί "υπεξαιρέσεως" κατηγορία αφορά την περιουσία της Τραπέζης και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος προκλήσεως περαιτέρω ανησυχίας.
Γ) Η Διοίκηση της Τράπεζας βρίσκεται σε συνεχή επαφή και αρμονική συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και είναι έτοιμη να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία χρειαστεί για πρόληψη ή/και καταστολή οποιασδήποτε παραβατικής πράξεως.
Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι στην Proton Bank συνεχίζουν την άοκνη προσπάθειά τους για την ισχυροποίηση της Τράπεζας μέσα στην δύσκολη περίοδο που διανύει τόσο η χώρα μας όσο και το Τραπεζικό σύστημα ειδικότερα.
Η προετοιμασία για την περαιτέρω θωράκιση της Proton μέσω της προγραμματισθείσας κεφαλαιακής της ενίσχυσης συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και ισόποσης κάλυψης Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, βρίσκεται σε τελικό στάδιο.
Το Ενημερωτικό Δελτίο της Αύξησης αναμένεται να εγκριθεί εντός των επομένων ημερών και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι επόμενες ενέργειες.
Με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με διάθεση για δουλειά και επιτυχία, ανεπηρέαστοι από εξωγενείς δυσκολίες, θα δώσουμε όλοι μαζί την μάχη για την πρόοδο της Τράπεζας, συμβάλλοντας έτσι και στην γενικότερη προσπάθεια που οι καιροί επιβάλλουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου