0 Επιλεκτική χρεοκοπία και με τη βούλα της Ευρώπης

XREOKΟλοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης με επίκεντρο την Ελλάδα με τους Ευρωπαίους ηγέτες να εγκρίνουν το κείμενο της συμφωνίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμμένουν στο γεγονός πως επετεύχθη συμφωνία αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν τον όρο επιλεκτική χρεοκοπία.Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ κατέληξαν σε συμφωνία μετά από μια κρίσιμη σύνοδο για την επίλυση της κρίσης στην

Ελλάδα, ανακοίνωσε απόψε στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.

"Η ανακοίνωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων εγκρίθηκε", αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter ο βαν Ρόμπεϊ.
Το σχέδιο που συζητείτο οδηγεί μεν σε υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, αλλά το γεγονός ότι είναι πλέον σύμφωνος και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σημαίνει ότι έχουν προβλεφθεί τα συνοδευτικά μέτρα που θα αποτρέψουν μια αναταραχή στις αγορές της ευρωζώνης.

Το σχέδιο των Συμπερασμάτων που βρισκόταν επί τάπητος της έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών της ευρωζώνης προέβλεπε την επιμήκυνση στα 15 έτη του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, καθώς και τη μείωση του επιτοκίου στο 3,5%.

Στο σχέδιο προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) η άνευ προηγουμένου δυνατότητα της επαναγοράς του δημόσιου χρέους από τους επενδυτές στις αγορές.

Συμφωνήθηκε επί της ουσίας η παρέμβαση του EFSF στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με την προϋπόθεση της έγκρισης της ΕΚΤ.

Tα βασικά σημεία του πακέτου για την Ελλάδα αφορούν:

*Ανάκαμψη μέσω ενός "σχεδίου Μάρσαλ"
*Μείωση των επιτοκίων
*Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής
*Εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα μόνο στη περίπτωση της χώρας μας

Ρομπέι: Βρήκαμε μια κοινή απάντηση στη κρίση

Επικεντρωθήκαμε στην υπεράσπιση της νομισματικής κρίσης της ευρωζώνης, τόνισε ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι προσθέτοντας ότι κοινή απάντηση εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης και ενισχύει την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη.

Σαρκοζί: Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

"Συμφωνήσαμε να πάρουμε ισχυρά μέτρα με στόχο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους", είπε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Τόνισε πως η Ελλάδα θα γλιτώσει 30 δις ευρώ από τη μείωση των επιτοκίων, ενώ υπογράμμισε πως θα ξεπληρώσει όλο το χρέος της και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Ο πρόεδρος Σαρκοζί στις δηλώσεις του σημείωσε δε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματο-πιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορεί να παρεμβαίνει τόσο στην πρωτογενή, όσο και στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων, όταν θα έχει την άδεια την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Επίσης ο πρόεδρος Σαρκοζί υποσχέθηκε ότι "στη διάρκεια του καλοκαιριού θα βελτιωθεί το σύστημα της διακυβέρνησης, που αφορά το ευρώ".
Οι πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας θα συνεισφέρουν σε μια νέα βοήθεια προς τη χώρα αυτή ύψους 135 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 30 χρόνια, δήλωσε μεταξύ άλλων.
"Συνολικά, η προσπάθεια θα είναι 135 δισεκατομμύρια ευρώ σε 30 χρόνια" μόνο για τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, δήλωσε.
Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά με τον όρο επιλεκτική χρεοκοπία απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως δεν χρησιμοποιεί τέτοιους όρους.
"Είμαι πολιτικός όχι οίκος αξιολόγησης", είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου