0 Βιντεοσκόπησαν θανατοποινίτη

D3A3580B9048F01499499C287B7885A5Για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες επετράπη η βιντεοσκόπηση εκτέλεσης θανατοποινίτη στις ΗΠΑ. Ο Άντριου Γκραντ Ντε Γιανγκ, ο οποίος είχε καταδικασθεί για τη δολοφονία των γονέων και της αδελφής του, εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση, χρησιμοποιώντας...το αναισθητικό πεντοβαρβιτάλη, το οποίο χρησιμοποιείται για την ευθανασία ζώων, ενώ μία βιντεοκάμερα

 

κατέγραφε τις τελευταίες του στιγμές.
Πολλές αμερικανικές πολιτείες στις οποίες πραγματοποιούνται εκτελέσεις, χρησιμοποιούν πλέον την πεντοβαρβιτάλη εξαιτίας της έλλειψης νατριούχου θειοπεντάλης, αλλά η χρήση της είναι αμφιλεγόμενη.
Οι δικηγόροι ενός άλλου θανατοποινίτη από την Τζόρτζια, του Γκρέγκορι Γουόκερ, είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να επιτρέψει τη βιντεοσκόπηση της εκτέλεσης του Ντε Γιανγκ, με το επιχείρημα ότι το οπτικό υλικό θα αποτελέσει σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο του ότι η πεντοβαρβιτάλη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται στις εκτελέσεις. Η πολιτεία της Τζόρτζια προσπάθησε να το αποτρέψει με το αιτιολογικό ότι η παρουσία ανθρώπου που θα βιντεοσκοπεί θα παρεμποδίζει το σχέδιο ασφαλείας.
Χθες ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Τζόρτζια επικύρωσε την απόφαση τοπικού δικαστηρίου να επιτρέψει τη βιντεοσκόπηση. «Υπάρχει μεγάλη μυστικότητα σχετικά με το τι συμβαίνει στη διάρκεια μίας εκτέλεσης. Τόσα πολλά είναι άγνωστα ώστε θεωρώ πως η βιντεοσκόπηση θα μας δώσει μία ιδέα του τι συμβαίνει στη διάρκεια μίας εκτέλεσης» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντίτερ, επικεφαλής του Κέντρου Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή.
Σύμφωνα με τον Ντίτερ, η εκτέλεση του Ντε Γιανγκ είναι η πρώτη που βιντεοσκοπείται στις ΗΠΑ από το 1992, όταν δικαστήριο ζήτησε να βιντεοσκοπηθεί η εκτέλεση θανατοποινίτη στην Καλιφόρνια σε θάλαμο αερίων. Στη συνέχεια, η Καλιφόρνια κατήργησε αυτή τη μέθοδο εκτέλεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου