0 Τεταμένη κατάσταση στη Συρία

35269124DD67F31789DDD1C8CBD7F20DΈνας αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας υποστήριξε σήμερα ότι οι συριακές αρχές έχουν εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του λαού της χώρας με την επίθεση που έκαναν στην πόλη Χάμα.Ο επιτετραμμένος σε θέματα Τύπου της πρεσβείας Τζ.Τζ. Χάρντερ μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters δήλωσε: «Είναι απελπιστικό.

 

Οι αρχές πιστεύουν ότι με κάποιο τρόπο μπορούν να παρατείνουν την ύπαρξή τους εμπλεκόμενες σε πόλεμο με τους ίδιους τους πολίτες τους».
Νωρίτερα, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Συρίας SANA είχε μεταδώσει ότι ο στρατός εισέβαλε στη Χάμα για να εκδιώξει ένοπλους που «πυροβολούσαν για να τρομοκρατήσουν τους πολίτες» αλλά ο Χάρντερ χαρακτήρισε αυτήν την επίσημη εκδοχή ως «ανοησίες».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε «σοκαρισμένος» από τη στρατιωτική επέμβαση στη Χάμα, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 95 άνθρωποι, σύμφωνα με συριακές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Βεστερβέλε δήλωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση ζητά από τον πρόεδρο (της Συρίας) Άσαντ να σταματήσει αμέσως τις βιαιότητες εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών» απειλώντας ότι η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της θα επιβάλουν «νέες κυρώσεις» σε βάρος της Δαμασκού.
Επιπλέον, οι συριακές δυνάμεις συνέλαβαν τον σεΐχη Ναουάφ αλ-Μπασίρ, τον αρχηγό της φυλής Μπακάρα στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ και εκ των ηγετικών στελεχών του κινήματος κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, όπως έγινε γνωστό από πηγές της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές η σύλληψη του Μπασίρ από πράκτορες της μυστικής αστυνομίας έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στη συνοικία Έιν Κιρς της Δαμασκού.
Λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του ο Μπασίρ είχε δηλώσει στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι αγωνίζεται για να σταματήσει την ένοπλη αντίσταση στη στρατιωτική επίθεση που δέχεται η πρωτεύουσα του Ντέιρ αλ-Ζορ και να πείσει τους κατοίκους να υιοθετήσουν ειρηνικές μεθόδους απέναντι στις δολοφονίες από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου