0 Οι μικρότερες ομάδες θα χρεοκοπήσουν

PODOSFAIRO_01
Διαβάστε δημοσίευμα από τα Νέα, που εξηγεί ότι οι μικρότερες ομάδες θα διαλυθούν από τη μείωση της χρηματοδότησης.

Παρακάτω αναλυτικά το άρθρο.

Με σαφώς λιγότερα χρήματα (από τα περίπου 120 εκατ. ευρώ της περασμένης σεζόν) οι άνθρωποι που κρατούν τις τύχες του ποδοσφαίρου στα χέρια τους καλούνται να διαχειριστούν το τεράστιο πλέον οικονομικό πρόβλημα. Ενα πρόβλημα το οποίο είναι συνάμα και μια μεγάλη πρόκληση, αφού το κρατικοδίαιτο ποδόσφαιρο πρέπει να αναζητήσει άλλους τρόπους επιβίωσης και οι ομάδες που εμπλέκονται σε αυτό να γίνουν υγιείς σε οικονομικό και αγωνιστικό επίπεδο.
Το νέο πλαίσιο στο οποίο καλούνται να κινηθούν οι ποδοσφαιρικές ομάδες καταγράφεται εύγλωττα στην επιστολή της Nova προς τη Superleague, από την οποία ζητά επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης για τα τηλεοπτικά με ταυτόχρονη μείωση του ποσού που λαμβάνει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε ποσοστό 25%.
Η ΟΠΑΠ Α.Ε. περιμένει τις αποφάσεις των Πειθαρχικών Επιτροπών προκειμένου να προχωρήσει στην καταγγελία των συμβάσεων που διατηρεί με ΠΑΕ οι οποίες έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο με τα στημένα. Μάλιστα ο πρόεδρος της εταιρείας Γ. Σπανουδάκης ήταν ξεκάθαρος χτες, στο πλαίσιο εκδήλωσης στην ΕΟΕ, όταν αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα λέγοντας: «Δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις, είτε με τις ΠΑΕ είτε με τις λίγκες, αν προηγουμένως δεν ξεκαθαρίσει το θέμα από την Αθλητική Δικαιοσύνη και αν η ΕΠΟ δεν φροντίσει να βελτιώσει τον πειθαρχικό της κώδικα.

Η ρήτρα διαφάνειας, έτσι όπως την έχουμε συνυπογράψει, θα ισχύσει για όλες τις ομάδες που θα παραπεμφθούν στην Αθλητική Δικαιοσύνη και θα τιμωρηθούν. Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της Αθλητικής Δικαιοσύνης και η αναμόρφωση του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ, τότε θα ευθυγραμμισθούν οι συμβάσεις».
Και η Πολιτεία από την πλευρά της είναι έτοιμη να διακόψει κάθε μορφή κρατικής χορηγίας ή επιχορήγησης (από ΟΠΑΠ, ΕΡΤ, ΓΓΑ) αλλά και βοήθειας (παραχώρηση κρατικών γηπέδων) στο ποδόσφαιρο, αν δεν εφαρμοστούν οι νόμοι και οι κανονισμοί στο θέμα των στημένων και συγχρόνως δεν εφαρμοστεί, από τις αρμόδιες ποδοσφαιρικές αρχές, σειρά μέτρων. Οπως η αυστηροποίηση του Πειθαρχικού Κώδικα, η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας κ.λπ.
Με δεδομένο πως την περίοδο 2010-2011 το κρατικό χρήμα που κατευθύνθηκε στο ποδόσφαιρο έφθασε τα 75 εκατ., ευρώ, γίνεται αντιληπτό πως αν η στρόφιγγα της χρηματοδότησης κλείσει, τότε το πλήγμα θα είναι τεράστιο για όλο το ποδόσφαιρο. Και μπορεί οι εμπορικές ομάδες (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αρης) να καταφέρουν να επιβιώσουν, βασιζόμενες στη δύναμη των οπαδών τους, για όλες τις άλλες όμως, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο. Ενώ κάποιες ίσως οδηγηθούν στη χρεοκοπία και τη διάλυση.
Από το 1979, όταν δημιουργήθηκε το επαγγελματικό πρωτάθλημα, το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε σχεδόν κρατικοδίαιτο. Και σήμερα, σε δύσκολες οικονομικά εποχές, πληρώνει αυτό το τίμημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου