0 Save Mitroglou, δώστε τον στον Αρη του Τσιώλη

MITROGLOU-ETHNIKIΟ Βασίλης Σαμπράκος σχολιάζει το ενδιαφέρον του Σάκη Τσιώλη για τον Κώστα Μήτρογλου καθώς και το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, τον Πορτογάλο Ζέκα.Ξόδεψα πολλές ώρες, τις τελευταίες ημέρες, πάνω στο ζήτημα «Κώστας Μήτρογλου». Σε μια προσπάθεια να απαντήσω στις «γιατί δεν τον πιστεύει ο Ολυμπιακός;»,

 

«τι δεν έκανε μαζί του ο Βαλβέρδε;», «πώς γίνεται να πάει χαμένος ο πιο αξιόλογος Ελληνας επιθετικός;» ερωτήσεις σας. Ομολογώ ότι οι απαντήσεις που εισέπραξα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από αυτό που είχα αντιληφθεί καθ' όλη τη διάρκεια της περιπλάνησης του Μήτρογλου στα ελληνικά γήπεδα, από την εποχή που τον ανακάλυψα στους Εθνικούς πιτσιρικάδες του Νιόπλια μέχρι σήμερα: επιβεβαίωσα ότι πρόκειται για ένα παιδί 23 ετών, μικρότερο και λιγότερο ώριμο από την ηλικία του, γεμάτο ποιότητα για να γίνει μεγάλος «killer» των γηπέδων, το οποίο αρνείται να μεταμορφωθεί σε επαγγελματία ποδοσφαιριστή.

Στην αρχή είχαμε βρει όλη την εύκολη λύση: ο «κολλημένος» ο Ερνέστο Βαλβέρδε, που δεν έχει συμπαθήσει τον Κωστάκη και τον έχει «θάψει». Επειτα, όμως, ήρθε η μετα-Βαλβέρδε εποχή του Μήτρογλου στον Ολυμπιακό για να μας αποδείξει ότι κάτι τρέχει με αυτό το παιδί και δεν ήταν τόσο… κολλημένος ο Βαλβέρδε. Αρχισαν να κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία αρκετές ιστορίες με πρωταγωνιστή τον διεθνή επιθετικό, οι οποίες εξηγούσαν την αστάθεια στην απόδοσή του, τη μη καθιέρωσή του στον Ολυμπιακό. Ηρθαν έπειτα οι εντυπώσεις που άφησε στο σύντομο πέρασμά του από τη Νέα Σμύρνη και η αδυναμία του Τάκη Λεμονή να βγάλει άκρη με ένα παιδί που εμφανιζόταν στην προπόνηση κάτι παραπάνω από υπέρβαρος: είχε, λένε, ξεπεράσει τα 100 κιλά.

Ο επόμενος που συναντήθηκε και συστήθηκε με το φαινόμενο Μήτρογλου ήταν ο Φερνάντο Σάντος. Εφτασε σε πολύ σύντομο χρόνο στο συμπέρασμα ότι έχει απέναντί του έναν επιθετικό με ποιότητα, αλλά χωρίς συγκέντρωση και διάθεση να πειθαρχήσει, να δουλέψει, να εξελιχθεί. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που ο Πορτογάλος προπονητής ζει με την υποχρέωση να προσκαλεί τον Μήτρογλου στην Εθνική και να τον βάζει στα ματς ελλείψει άλλου.

Μετά τους δύο προπονητές ήρθαν και οι συνάδελφοί του από τη Γερμανία, που δεν έδωσαν σημασία σε μια τέτοια ευκαιρία. Ο Ολυμπιακός έψαξε να τον δανείσει με οψιόν αγοράς, με συνιδιοκτησία, με όλα. Τίποτα. Και όχι, δεν ήταν τα τηλεφωνήματα προς τον Βαλβέρδε που λειτούργησαν, για τους Γερμανούς, αποτρεπτικά. Ηταν οι εκθέσεις αυτών που έχουν παρακολουθήσει και ερευνήσει την υπόθεση Μήτρογλου και αυτών που τον γνώρισαν τον καιρό που αγωνιζόταν με τους μικρούς της Γκλάντμπαχ.

Τι είναι ο Μήτρογλου; Ενα σπάνιο, πολύ καλό παιδί, με φοβερή ποιότητα για να γίνει μεγάλος σέντερ φορ, ένα ακατέργαστο διαμάντι του ποδοσφαίρου που αρνείται να κατεργαστεί. Διαβάζω τις τελευταίες ημέρες όσα δηλώνει ο Σάκης Τσιώλης και κάνω την ευχή να δηλώνει συνειδητά ότι θέλει τον Μήτρογλου στον Αρη, επειδή ξέρει πώς να τον μεταχειριστεί για να τον μεταμορφώσει σε αυτό που όλοι ευχόμαστε να γίνει, σε έναν εκτελεστή σέντερ φορ με αξιοπιστία στο παιχνίδι του.

Από την πρώτη χρονιά που τον είδα με τη φανέλα του Ολυμπιακού έλεγα ότι θα έκανε μεγάλο λάθος η ομάδα να μη βάλει έναν άνθρωπο πλάι του, για να εξελιχθεί σε μέντορα-ινστρούχτορά του. Σήμερα, με όσα έχω ακούσει, δει και καταλάβει για τον 23χρονο επιθετικό, φτάνω στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος τελειώνει. Κινδυνεύουμε να τον χάσουμε και δεν έχουμε πολλούς Ελληνες επιθετικούς με την ποιότητά του. Στη θέση του Ολυμπιακού, αν είχα πειστεί ότι ο Τσιώλης μπορεί να ασχοληθεί μαζί του αποτελεσματικά, θα τον δάνειζα τον Μήτρογλου στον Αρη δίχως δεύτερη σκέψη. Με την ελπίδα να μου δώσει πίσω, έπειτα από ένα χρόνο ο Αρης, αυτό που ευχόμουν να βρω τον καιρό που αποφάσιζα να επενδύσω πάνω σε αυτό το παιδί με το λοφίο και τα πιστόλια: έναν δουλεμένο, εξελιγμένο σε νοοτροπία και αντίληψη για το ποδόσφαιρο, επιθετικό, από αυτούς που σπάνια συναντά κανείς, ειδικά σε ελληνικό έδαφος. Αυτή, πραγματικά, είναι μια εθνική ποδοσφαιρική υπόθεση.

Τι λες για τον Ζεκά;Δεν παίρνει ρίσκο ο Ζεσουάλντο μαζί του;

Θα έλεγα ότι παίρνει ρίσκο ο Φερέιρα, αν είχα δει τον προπονητή να παρουσιάζει τον 22χρονο Πορτογάλο ως μια έτοιμη λύση που θα προσφέρει στον Παναθηναϊκό με το «καλημέρα» και θα τον βοηθήσει άμεσα να ανεβάσει το επίπεδο της ποιότητάς του στη δημιουργία και την εκτέλεση. Αν κάνει τέτοιο intro στον Ζεκά ο Ζεσουάλντο, τότε ναι, θα έχει πάρει μεγάλο ρίσκο, αν πιστέψω όσα έχω ακούσει να μου λένε οι Πορτογάλοι που ανακάλυψαν και παρακολούθησαν τον Ζεκά στη διάρκεια της περσινής σεζόν στο πρωτάθλημα με τη Σετούμπαλ.

Σύμφωνα με τις περιγραφές, ο Ζεκά είναι ένα παιδί που ξεχώρισε ως αριστερός winger, ο οποίος έπαιξε και ως αριστερός ενδιάμεσος, μέχρι και δεύτερος επιθετικός, ακόμη και ως αριστερός μπακ σε παιχνίδια που η Σετούμπαλ έχανε. Δεν έπαιξε ποτέ στον άξονα. Ξεχώρισε πέρυσι λόγω ταχύτητας. Κι έδωσε την εντύπωση ότι αν βελτιώσει την τελική πάσα και αποκτήσει μεγαλύτερο ρεπερτόριο στην ολοκλήρωση της προσπάθειας, θα κάνει καριέρα. Είναι παίκτης που θα χρειαστεί χρόνο να προσαρμοστεί, αλλά και να εξοικειωθεί με τις απαιτήσεις μιας μεγάλης ομάδας. Παίκτης που έρχεται για να τον εξελίξει ο Ζεσουάλντο και να ανεβάσει την υπεραξία του, τη μεταπωλητική αξία του. Είναι, ως στιγμής, η μόνη μεταγραφή με προοπτική δημιουργίας αξίας μεταπώλησης και ως τέτοια πρέπει να την παρουσιάσει ο Παναθηναϊκός. Διαφορετικά, αν δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο Ζεκά έρχεται έτοιμος να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, θα τον κάψει.

ΠΗΓΗ: sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου