0 Ενωμένοι, σου λέει, θα μεγαλουργήσουμε

804835Όποτε οι Ελληνες έχουν ενωθεί, έχουν μεγαλουργήσει. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς στο πέρασμα των αιώνων; Την εκστρατεία στην Τροία για την αρπαγή της Ωραίας Ελένης; Τη μάχη των Πλαταιών ενάντια στους Πέρσες; Αλλά και εις τη νεότερη ιστορία. Το έπος της Εθνικής Αντίστασης κατά της γερμανικής Κατοχής.
Γράφει ο Κώστας Καίσαρης…

 

Οταν ο Αρης Βελουχιώτης και ο Ναπολέων Ζέρβας ενώθηκαν ως ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ και έριξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Κάπως έτσι το είδε και ο Βαγγέλης και παρεξηγήθηκε. Ως πρόεδρος της Super League, που είναι ακόμα, ως θεσμικό πρόσωπο, έθεσε το θέμα της ενότητας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται. Ενωμένοι, σου λέει, θα μεγαλουργήσουμε. Απέναντι στα στημένα και στη διαφθορά.

Υπάρχει όμως μια διαφορά και σημαντική μάλιστα. Η ενότητα, όπως είπαμε, απαντάται όταν υπάρχει απέναντι ο εξωτερικός εχθρός. Συμβαίνει αυτό στην προκειμένη περίπτωση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Συνιστά η UEFA με τα ραπόρτα που στέλνει συνέχεια για ύποπτα παιχνίδια εξωτερικό εχθρό; Ή μήπως μπορεί να θεωρηθεί έτσι η κ. Παπανδρέου, που τους έστειλε όλους πακέτο στον ανακριτή; Μεταξύ τους μιλάνε, άλλωστε, στις κασέτες. Δεν συζητάνε κάποιοι τρίτοι πώς θα κάνουνε ζημιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Μπέος μιλάει κι ο Μαρινάκης ακούει. Ο Ψωμιάδης με τον Πατέρα μιλάνε και τα λένε μια χαρά. Μποροβήλος και σία της Τρίπολης τα λένε με τον Μπέο κι ο Λυμπάντζης της Κέρκυρας με τον Ψωμιάδη. Κι αν ο Αδαμίδης μιλάει με τον Μάκη τον Ψωμιάδη και στάζει το στόμα του μέλι, ενώ ο Ζαγοράκης κάποια στιγμή τον κόβει το βήχα του Μπέου, υπάρχουνε και κάποιοι που δεν ακούγονται πουθενά.

Οπως ο Ηρακλής με τη Λάρισα που το φωνάζουνε και σκίζουνε και τα ρούχα τους μάλιστα: «Είναι δυνατόν να πέσουμε εμείς που δεν υπάρχουμε πουθενά σε καμία κασέτα;». Το ίδιο κι ο Πανσερραϊκός. Πώς, λοιπόν, να υπάρξει ενότητα; Ενότητα, όπως είπαμε, προκύπτει μόνο απέναντι σε κάποιον εξωτερικό εχθρό. Αν, π.χ., η NOVA επιμείνει στη μείωση του 25%, μια γροθιά θα είναι απέναντί της το ποδόσφαιρο. Οταν ο μπεζαχτάς είναι κοινός, είναι και αμοιβαία τα συμφέροντα.

Τη θέση της ασυδοσίας να πάρει ο φόβος

ΤΟ μπαγιόκο, όμως, από το Τσάμπιονς Λιγκ το παίρνει ένας. Και τα μπρος από τη συμμετοχή στους ομίλους και τα πίσω από το «μάρκετ πουλ». Με το που απέκλεισε η Οντένσε τον Παναθηναϊκό οριστικοποιήθηκε ένα τάλιρο εκατομμύρια για τον Βαγγέλη, αφού ο Ολυμπιακός θα είναι η μοναδική ελληνική ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Πώς μπορούν, λοιπόν, να είναι ενωμένοι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός; Κι όταν μάλιστα ακούγεται στην κασέτα μετά το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη να λέει ο Αχιλλέας στον Βαγγέλη να στείλει κάποια παιδιά να προστατεύσουνε Καλόπουλο και Τρύφωνα. Το ποδόσφαιρο είναι εξ ορισμού ανταγωνιστικό. Ο θάνατός σου, η ζωή μου. Οι μισές και παραπάνω ομάδες παλεύουνε κάθε χρόνο για να μην πέσουνε. Πώς μπορούνε να είναι ενωμένοι η Κέρκυρα, ο Πανιώνιος, ο Παναιτωλικός και ο Αστέρας Τρίπολης; Μπορεί να πουλάνε το ίδιο προϊόν, μπορεί να ανήκουνε στον ίδιο συνεταιρισμό, αλλά εδώ είναι Ελλάδα. Δεν είναι παίξε γέλασε.

Εδώ είναι ποιος θα προλάβει να φάει τον άλλον πρώτος. Ούτε οι Πέρσες, λοιπόν, ούτε οι Τρώες ούτε οι Γερμανοί επιβουλεύονται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η μπάλα στην Ελλάδα από μόνη της έχει γίνει πουτάνα. Οι ίδιοι οι παράγοντες είναι που την έχουνε κάνει ρόμπα. Κανένα θέμα ενότητας δεν προκύπτει. Αυτό που επιβάλλεται είναι να σφίξουν ακόμα περισσότερο οι κώλοι. Δεν μιλάω για ποινές και τέτοια. Αυτά θα τα βρει η Δικαιοσύνη.

Αυτό που προέχει είναι να επανακτήσει το ποδόσφαιρο τον αυτοσεβασμό του. Και για να γίνει αυτό ένας τρόπος υπάρχει μόνο: τη θέση της ασυδοσίας να πάρει ο φόβος. Ο φόβος απέναντι στη δικαιοσύνη και στη νομιμότητα. Την ενότητα των παραγόντων την έχουμε δει στην πράξη, όταν τρώγονται μεταξύ τους στις συνεδριάσεις της Super League κι όταν κανονίζανε στις συνομιλίες πώς θα φάει ο ένας τον άλλον. Χαίρετε.

Και ένας είναι αρκετός

ΚΑΛΩΣ ΤΗΝΑ κι ας άργησε. Περί της UEFA (φωτό) ο λόγος και το νερό ραπόρτο για δύο ακόμα ύποπτα παιχνίδια. Και δεν μας είπανε τίποτα καινούργιο. Ούτε για το Διαγόρας - Ατρόμητος ούτε για το Ηλιούπολη - Λεβαδειακός. Γνωστά ήτανε και τα δύο. Ενδιαφέρον, όμως, έχουνε τα επιμέρους στοιχεία. Πώς αξιολογείται, δηλαδή, κάθε παιχνίδι.

Με βάση τον τζίρο, τη ροή των χρημάτων στο λάιβ και τις αυξομοιώσεις στις αποδόσεις. Τα στατιστικά στοιχεία με βάση τους τζίρους σε ανάλογα παιχνίδια αλλά και ποιοι συγκεκριμένοι κωδικοί τα φορτώσανε και κονομήσανε. Και κάθε ματς έχει τις δικές του παραμέτρους και το δικό του ενδιαφέρον. Το Διαγόρας - Ατρόμητος καταρρίπτει το μύθο ότι για να γίνει δουλειά χρειάζονται απαραίτητα δύο. Και ένας σε κάποιες περιπτώσεις είναι αρκετός. Φτάνει και περισσεύει.

Σαν το ταγκό

ΑΝ θέλει να χάσει κάποιος, ούτε ρωτάει τον αντίπαλό του ούτε τον ενημερώνει. Ρεβάνς Κυπέλλου ήτανε τα ματς, ο Ατρόμητος είχε κερδίσει στο πρώτο 2-0 και η πρόκριση ουσιαστικά είχε κριθεί. Από πού κι ως πού σ' ένα τέτοιο ματς να γίνει τζίρος κάπου εξακόσια χιλιάρικα γιούρο; Αυτοί, λοιπόν, που τα σπρώξανε στο διπλό κι επιμένανε μάλιστα ακόμα κι όταν η απόδοση είχε πέσει στο 1,25 κάτι ξέρανε.

Και σε ό,τι έχει να κάνει με τη μόντα συνυπολογίζεται το παρελθόν ομάδων και παραγόντων. Πόσες φορές δηλαδή έχει βρεθεί μπλεγμένος ο Διαγόρας και πόσες ο Ατρόμητος. Οταν το Περιστέρι έχει λευκό ποινικό μητρώο είναι και υπεράνω υποψίας. Το Ηλιούπολη - Λεβαδειακός όμως «άσος ημίχρονο - διπλό τελικό» είναι άλλη περίπτωση.

Δεν παιχτήκανε λεφτά μόνο πριν από το ματς. Παιχτήκανε και στο λάιβ σε βαθμό που το διπλό ξεφτιλίστηκε. Κι όταν μιλάμε για «άσο ημίχρονο - διπλό τελικό» είναι σαν το ταγκό. Χρειάζονται δύο. Ενας μόνος του δεν μπορεί να το κάνει.

Mόνο στη δημόσια τηλεόραση της NET θα μπορούσαν να μεταφέρουν το Λάτσιο - Aρης από τη Pώμη στη Θεσσαλονίκη.

-Observer

Οι πιθανότητες σε ποσοστά

ΘΑ έχει τελειώσει η ιστορία με τις δύο ομάδες αγνώστους Χ μέχρι να αρχίσει το πρωτάθλημα στις 27 του μήνα; Οψόμεθα. Εν αναμονή, λοιπόν, της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, η ταπεινότητά μου δίνει τις παρακάτω πιθανότητες σε ποσοστά.

Με βάση τη στοχοποίηση που έχει γίνει σε Μπέο - Ψωμιάδη να παραμείνουν στην κατηγορία Βόλος και Καβάλα είναι στο 5%. Οι πιθανότητες του Ηρακλή είναι μόνο τυπικές και προσδιορίζονται στο 1%. Λάρισα και Πανσερραϊκός αυτήν τη στιγμή είναι στο 62% κι ο Λεβαδειακός με τη Δόξα στο 27%.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς του διέφυγε του Bαγγέλη και δεν έστειλε εξώδικο στην Aίτνα;

Πηγή: sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου