0 "Ή ταν ή επί τας"

14261Κορυφώνεται η μάχη που δίνουν εδώ και μέρες οι οδηγοί ταξί για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους ενόψει της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους και εναντιώνονται κυρίως στην μέθοδο με την οποία η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα το κάνει το άνοιγμα.Από τις 08:30 το πρωί εκατοντάδες ιδιοκτήτες ταξί από την Πάτρα, το Αίγιο και την Αιτωλοακαρνανία έχουν παραταχθεί στην εθνική οδό κοντά…



στην κομβικής σημασίας για τους ταξιδιώτες γέφυρας του Ρίου-Αντιρρίου και πλέον απέκλεισαν την εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου και από τις δύο πλευρές της γέφυρας.

Η κίνηση των οχημάτων από Πάτρα προς Κόρινθο γίνεται από την παλαιά εθνική οδό, μέσω των κόμβων Ρίου και Σελιανίτικων, ενώ οχήματα και επιβάτες περνούν το Ρίο - Αντίρριο με τα φέρι μποτ. Όσον αφορά τη διάρκεια των αποκλεισμών, οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν ανακοινώσει, ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται επί τόπου.

Τι και αν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των οδηγών ταξί περνούν μια γραμμή “αυτοσυγκράτησης”, σύμφωνα με πληροφορίες τα σωματεία της περιφέρειας εμφανίζονται αποφασισμένα ακόμα και για αποκλεισμούς λιμανιών και αεροδρομίων επ' αόριστον.

Όλα αυτά τη στιγμή που η υπομονή του κόσμου που δοκιμάζεται εδώ και τόσες μέρες με τα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας της παρατεταμένης απεργίας των ταξί εξαντλείται, και πλέον, ακόμα και οι φωνές των πολιτών που ήταν στο πλευρό των επαγγελματιών οδηγών, χάνουν τη δύναμή τους.

Ο διάλογος μεταξύ των ταξιτζήδων και του υπουργείου Μεταφορών φαίνεται πως έπεσε σε τέλμα, αφού καμία από τις δύο πλευρές σεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει στις θέσεις της. Οι αυτοκινητηστές συγκεντρώνονται αυτήν την ώρα (10:00) έξω από το υπουργείο σε μία ακόμα κίνηση δυσαρέσκειας προς τις τελευταίες εξελίξεις και την αδιαλλαξία που επιδεικνύει η κυβέρνηση.

Μπλόκο σε όλη την Ελλάδα

Από εκεί και πέρα οι κινητοποιήσεις των ταξιτζήδων θα συνεχιστούν και σήμερα με μεγάλη ένταση σε όλη σχεδόν τη χώρα. Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας με την οποία αντιμετωπίζουν το ζήτημα οι αυτοκινητιστές είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του ΣΑΤΑ, υπήρξαν προτάσεις για την πραγματοποίηση μηχανοκίνητης πορείας με χαμηλές ταχύτητες σε κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης. Υπάρχουν επίσης σκέψεις για άνοιγμα σταθμών διοδίων σε όλη την Ελλάδα, βραδυκίνητη πορεία στους δρόμους της Αθήνας, συγκεντρώσεις σε αεροδρόμια, λιμάνια και τουριστικούς χώρους αλλά και καταλήψεις δημόσιων κτιρίων.

Πεζή πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι ιδιοκτήτες ταξί της πόλης, ύστερα από την άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων αναφορικά με το ζήτημα της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους.

Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης, με σταθμούς το Δημαρχείο και τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Β. Ηρακλείου. Στη συνέχεια, οι αυτοκινητιστές θα κατευθυνθούν στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, μέσω της οδού Τσιμισκή. Στην πορεία συμμετέχουν περί τα 500 άτομαμ σύμφωνα με την Αστυνομία, η οποία και προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, προκειμένου να αποφευχθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο. Το απόγευμα, η κεντρική επιτροπή των ιδιοκτητών ταξί Θεσσαλονίκης θα αποφασίσει τα σχετικά με τις περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Πάτρα, όπου χθες οι ταξιτζήδες απέκλεισαν το νέο λιμάνι, μπλοκάροντας και τις δύο εξόδους του με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να βρεθούν αποκλεισμένοι. Στην Κρήτη, αυτοκινητιστές του Ηρακλείου άρχισαν να συγκεντρώνονται από το πρωί έξω από τον χώρο του αεροδρομίου της πόλης.

Ανεπανόρθωτο πλήγμα στον τουρισμό

Οι αποκλεισμοί λιμανιών, οι εγκλωβισμένοι τουρίστες στα κρουαζιερόπλοια και τα λάδια στους δρόμους από τους ιδιοκτήτες ταξί για ό,τι ήθελε προκύψει, πιέζουν ασφυκτικά πλέον τις ελληνικές εταιρείες όπως η Louis Cruises και τους συνεργάτες των διεθνών κολοσσών, οι οποίοι απαιτούν διαβεβαιώσεις ότι αυτά τα έκτροπα δεν θα επαναληφθούν. Και πλέον, δεν μιλούν μόνο για ακυρώσεις, αλλά τις πραγματοποιούν.

Χθες, έφτασε στο Ηράκλειο της Κρήτης το πλοίο Louis Majesty της Louis Cruises με 1.500 επιβάτες και οι ιδιοκτήτες ταξί για άλλη μια φορά εμπόδισαν τα πούλμαν να προσεγγίσουν και να παραλάβουν τους ταξιδιώτες, οι οποίοι είχαν κανονίσει εκδρομές και επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Κνωσού και της Φαιστού. Μάλιστα, επέτρεψαν μόνο διέλευση με τα πόδια!

Σύμφωνα με το capital.gr  οι διεθνείς τουριστικοί πράκτορες απαιτούν πλέον από την Louis να υποδείξει εναλλακτικά δρομολόγια ή να διαβεβαιώσει ότι δεν θα επαναληφθούν αυτά τα προβλήματα, κάτι που φυσικά δεν είναι στο χέρι της.

Η ίδια εικόνα και από τους πολυεθνικούς κολοσσούς της κρουαζιέρας, οι οποίοι στις συνεχείς επαφές που έχουν με τους Έλληνες συνεργάτες τους μιλούν πια ανοικτά για εναλλακτικά δρομολόγια για τις κρουαζιέρες στη ΝΑ Μεσόγειο που θα εκτελέσουν από την επόμενη σεζόν.

Εφέτος η κρουαζιέρα ήταν σύμφωνα με πληροφορίες κατά 25%-30% βελτιωμένη σε σχέση με το 2010 και η εικόνα που διαμορφωνόταν για την επόμενη χρονιά ήταν ακόμη πιο θετική. Και παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς εταιρείες είχαν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους για την αύξηση των λιμενικών τελών από τον ΟΛΠ, χαρακτηρίζοντας μη επαρκείς τις υποδομές του Πειραιά και όταν πολύ περισσότερο, άλλα λιμάνια της Μεσογείου ρίχνουν τις ταρίφες για να προσελκύσουν κρουαζιερόπλοια.

Από τις προαναγγελίες των ναυτιλιακών εταιριών κρουαζιέρας προς τον ΟΛΠ για τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων προκύπτει ότι τα προγραμματισμένα δρομολόγια ανέρχονται σε 962 έναντι 823 του 2010, αυξημένα κατά 19%, ο δε αριθμός επιβατών, ο οποίος είχε εκτιμηθεί αρχικά σε +12% λόγω της κρίσης στις χώρες της Β. Αφρικής, αναθεωρήθηκε στο +20%.

Χθες το πρωί, πάνω από 500 ιδιοκτήτες ταξί από τη Θεσσαλία έκαναν τον γύρο των Μετεώρων με τα οχήματά τους κινούμενοι με χαμηλές ταχύτητες, εγκλωβίζοντας λεωφορεία τουριστών που ήθελαν να επισκεφτούν τα μοναστήρια.

Πηγή: newstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου