0 Οπαδοί ενωμένοι, ποτέ νικημένοι!

boca-vs-riverΑπολαύστε τη διάλεξη του προέδρου της Αγγλικής Ομοσπονδίας Οπαδών και συλλογιστείτε τα καλά που θα έφερναν στο ποδόσφαιρο οι Έλληνες οπαδοί εάν κάποια μέρα συνειδητοποιούσαν τη δύναμή τους.



 

Απαγόρευση μετακίνησης! Απαγόρευση λειτουργίας των συνδέσμων! Απαγόρευση, απαγόρευση, απαγόρευση! Αυτή είναι η λογική των αρχών: Πονάει το χέρι; Κόψτε το! Πώς είναι όμως αλήθεια το ποδόσφαιρο χωρίς οπαδούς; Φαγητό χωρίς αλάτι. 'Η ακόμα χειρότερα... πιάτο αδειανό από φαγητό! Δυστυχώς στην Ελλάδα, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της υφηλίου, όσοι αγαπούν και ακολουθούν τις ομάδες τους, δεν έχουν κατανοήσει κάτι σημαντικό: Τη δύναμη που έχουν και δεν την εξασκούν, ώστε και το... πιάτο τους να είναι γεμάτο και το... φαγητό πεντανόστιμο. Στην Αγγλία αντιθέτως, την έχουν... ψυλλιαστεί. Από το 2002 όταν και δημιουργήθηκε η Αγγλική Ομοσπονδία Οπαδών (αριθμεί 200.000 μέλη), έχουν συμβεί απίθανα πράγματα για το καλό του αθλήματος και των όσων πηγαίνουν στο γήπεδο.

Μέσα στα κέντρα αποφάσεων

Η αφορμή για το εν λόγω θέμα προέκυψε από την επίσκεψη του προέδρου αυτού του ιδιαίτερου οργανισμού, Στιβ Πάουελ, στην Αργεντινή. Ο κύριος αυτός λοιπόν έχοντας ορισμένες σημαντικές αφορμές, προσπάθησε να αφυπνίσει τους Λατίνους συντρόφους του και να τους καταστήσει σαφές πως εάν ενωθούν, μπορούν να αλλάξουν τα πάντα... υπέρ τους. Για παράδειγμα οι Άγγλοι οπαδοί τα εννέα αυτά χρόνια έχουν εξασφαλίσει μία ψήφο στις συνελεύσεις της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου!

Σεβασμός στον οπαδό

Επίσης έχουν καταφέρει να απαγορεύσουν τη διεξαγωγή αναμετρήσεων της Πρέμιερ Λιγκ την ώρα που γίνονται αγώνες των μικρότερων κατηγοριών, με τη λογική ότι οι τηλεοπτικές μεταδόσεις των μεγάλων επηρεάζουν αρνητικά την προσέλευση του κόσμου σε αυτά τα γήπεδα. Το κορυφαίο όλων όμως είναι πως έχουν πετύχει το εξής: Ακόμα και η Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ κτλ. εάν θέλουν να αλλάξουν την ημερομηνία διεξαγωγής ενός αγώνα, οφείλουν να το κάνουν 45 μέρες νωρίτερα, ώστε οι οπαδοί να έχουν χρόνο για να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμα της ζωής τους ή ακόμα και αλλάξουν τα εισιτήριά τους. ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!!
«Εμείς έχουμε τη δύναμη!

«Εάν υπάρχει βεβαιότητα αναφορικά με τη δράση των χούλιγκανς, αυτή είναι η εξής: Δρουν για τους δικούς τους ατομικούς ανόητους λόγους και όχι υπέρ του γενικού καλού των φιλάθλων και της ομάδας τους. Στην Αγγλία όλοι εμείς που ακολουθούμε τις ομάδες μας παντού, έχουμε βάλει στόχο να σταματήσουμε τη βία και σε αυτόν τον τομέα βοηθάμε ακόμα και τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση.

Ξέρετε ποιο είναι το κλειδί για να επιτευχθεί η εξυγίανση; Το πρώτο που πρέπει να συμβεί είναι οι ίδιοι οι σύλλογοι να διαφοροποιήσουν τις σχέσεις τους με τους οπαδούς τους. Όταν φέρεσαι στον οπαδό σαν να είναι ζώο, εκείνος θα αντιδράσει όντως σαν να είναι ζώο. Εάν του φερθείς σαν αυτό που πραγματικά είναι: ένας ευυπόληπτος άνθρωπος που έχει λόξα με την μπάλα, θα ανταποκριθεί πολιτισμένα και με καλή διάθεση σε αυτό που θα του ζητήσεις.

Το άλλο θεμελιώδες είναι η αξιοποίηση των καμερών ασφαλείας. Στην Αγγλία ό,τι και να συμβεί στο γήπεδο, καταγράφεται. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Ούτε καν οι πλούσιοι που έχουν γνωριμίες. Όποιος κάνει επεισόδια, δεν μπαίνει ποτέ ξανά στο γήπεδο. Στην Αργεντινή  (διακρίνετε ομοιότητες με την Ελλάδα) αντιθέτως, οι κάμερες είναι απλά διακοσμητικές και εκτός αυτού τις ελέγχουν οι οργανωμένες συμμορίες οπαδών (σ.σ. οι διαβόητοι barras bravas).

Θα πρέπει λοιπόν να αλλάξετε όλα αυτά και ακόμα περισσότερα. Η πραγματική δύναμη βρίσκεται στους οπαδούς. Χωρίς εμάς το ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτα. Και αυτό θα πρέπει όλοι μας σε όλο τον κόσμο να τους δώσουμε να το καταλάβουν και να μας σέβονται όπως μας αξίζει».

ΥΓ1.
Η απορία του Πάουελ στο φινάλε της κουβέντας του ήταν άκρως ενδεικτική για το πώς κυβερνούν το ποδόσφαιρο ελάχιστοι άσχετοι και η πλειοψηφία δεν έχει τον παραμικρό λόγο στις αποφάσεις: «Πώς γίνεται το 80% των οπαδών να έχει εκφραστεί κατά της ιδέας να ενωθούν η Α' και η Β' κατηγορία της Αργεντινής σε ένα πρωτάθλημα 40 ομάδων και αυτοί που είχαν αυτή την άθλια ιδέα, να δουλεύουν για την υλοποίησή της;»
ΥΓ2. Τι πιθανότητες έχουμε άραγε στην Ελλάδα να δούμε τους οπαδούς ενωμένους να παλεύουν για το καλό του ποδοσφαίρου;

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου