0 Στον θρόνο η Αγγλία με το γκολ-φάντασμα (BINTEO)

0ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Σαράντα πέντε χρόνια μετά, μπορούμε πλέον να το πούμε με σιγουριά. Το γκολ του Τζεφ Χαρστ το οποίο έκρινε, ουσιαστικά, το Μουντιάλ του 1966 υπέρ της Αγγλίας, το πασίγνωστο ως "γκολ-φάντασμα", δεν έπρεπε να μετρήσει ποτέ.Το 1995, μία έρευνα του τμήματος μηχανολογίας του…

 

Πανεπιστημίου της Οξφόρδης απέδειξε ότι η μπάλα απείχε έξι ολόκληρα εκατοστά από το σημείο όπου θα περνούσε ολόκληρη τη γραμμή του τέρματος της Δυτικής Γερμανίας, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό για να μετρήσει το γκολ. Αλλά, μεταξύ μας, δεν χρειαζόταν επιστημονική σφραγίδα για να το καταλάβει κανείς.

Απλώς, οι διαιτητές καλούνται να αποφασίσουν σε κλάσματα δευτερολέπτου και πάνω στην ένταση της στιγμής εύκολα γίνεται το λάθος. Έτσι την πάτησε και ο Σοβιετικός επόπτης Τόφικ Μπαχράμοφ, στον οποίο... έριξε το μπαλάκι για τη φάση ο Ελβετός διαιτητής, Γκότφριντ Ντινστ. Η Αγγλία πήρε το προβάδισμα και λίγο αργότερα το τρόπαιο, με τελικό σκορ 4-2.
Στο αντίστοιχο περσινό ματς, βέβαια, δεν χρειάστηκε ούτε καν ριπλέι για να καταλάβουμε ότι η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή μετά το σουτ του Λάμπαρντ. Όμως, το γκολ (που θα ισοφάριζε σε 2-2) δεν μέτρησε και στο τέλος οι Γερμανοί νίκησαν με 4-1. Θεία δίκη; Πείτε το κι έτσι. Για κανένα από τα δύο ματς δεν μπορεί να προδικάσει κανείς τι εξέλιξη θα είχαν, χωρίς τις άδικες αποφάσεις.

Διότι και το 1966 οι Άγγλοι είχαν πείσει κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης ότι διέθεταν για πρώτη φορά μία ομάδα τόσο καλή, ώστε να φτάσει στην κορυφή. Έπαιζαν εντός έδρας, αντέδρασαν μόλις βρέθηκαν πίσω στο σκορ στον τελικό, είχαν γενικά τη στόφα μεγάλης ομάδας. Τα "πάντσερ", πάλι, δεν είχαν εντυπωσιάσει στην πορεία τους μέχρι το "Γουέμπλεϊ", αλλά ήταν μία δυνατή και αξιόμαχη ομάδα, η οποία αγώνα με τον αγώνα έδειχνε ικανή για όλα.
Για πολλούς, το ματς κρίθηκε και από το λάθος του Χέλμουτ Σεν να αναθέσει στον Φραντς Μπεκενμπάουερ την επιτήρηση του πολυμήχανου Μπόμπι Τσάρλτον. Ο 21χρονος, τότε, "Κάιζερ" αγωνιζόταν ακόμα ως χαφ και ο προπονητής της Δυτικής Γερμανίας έκρινε ότι ήταν καλύτερα να βάλει αυτόν "βεντούζα" στον πιο επικίνδυνο παίκτη των Άγγλων, για να μη φεύγει από τη θέση του ο δεύτερος κεντρικός αμυντικός.

Η σκέψη του Σεν δεν "βγήκε" στο γήπεδο, μια και ο άπειρος Μπεκενμπάουερ δεν κατάφερε να ακολουθήσει τον ρυθμό του άσου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όπως παραδέχθηκε πολλά χρόνια αργότερα ο Μπεκενμπάουερ: «Η Αγγλία μας νίκησε το 1966 επειδή ο Μπόμπι Τσάρλτον ήταν λίγο καλύτερος από μένα».

Η Αγγλία ήταν καλύτερη μετά το γκολ που δέχθηκε νωρίς από τον Χάλερ, ισοφάρισε σχεδόν αμέσως με τον Χαρστ και δώδεκα λεπτά πριν τη λήξη πήρε προβάδισμα στο σκορ με τον Πίτερς. Όμως, μία αδράνεια της αγγλικής άμυνας στην εκπνοή του 90λέπτου έδωσε την ευκαιρία στον προωθημένο Βέμπερ να ισοφαρίσει με προβολή και να στείλει τον τελικό στην παράταση. Εκεί, όλα κρίθηκαν με το γκολ-φάντασμα του Χαρστ, ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 4-2 και έγινε ο πρώτος (και μοναδικός) παίκτης που έχει σημειώσει χατ τρικ σε Μουντιάλ.

Οι Άγγλοι, οι "δάσκαλοι" του ποδοσφαίρου, είχαν καταφέρει να αφήσουν πίσω τους τα στραπάτσα των προηγούμενων συμμετοχών τους σε Μουντιάλ και έστω και ήταν παγκόσμιοι πρωταθλητές! Και η εικόνα του Μπόμπι Μουρ με το κύπελλο "Ζιλ Ριμέ" στα χέρια, ανύψωσε το ηθικό των Άγγλων φιλάθλων, οι οποίοι είχαν νιώσει τον εγωισμό τους να πληγώνεται από τις αποτυχίες της Εθνικής στα προηγούμενα Μουντιάλ.
Πέρα από το "γκολ-φάντασμα" του Χαρστ, ιστορία έγραψε και η περιγραφή του Κένεθ Γούλστενχομ για το BBC στο τέταρτο γκολ της Αγγλίας. Βλέποντας κάποιους φιλάθλους να έχουν εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο την ώρα που ο Χαρστ εφορμούσε προς την περιοχή του (μετέπειτα προπονητή της ΑΕΚ), Χανς Τιλκόφσκι, φώναξε έκπληκτος: «Κάποιοι άνθρωποι έχουν μπει στο γήπεδο! Νομίζουν ότι όλα τελείωσαν». Παύει για λίγα δευτερόλεπτα, ο Χαρστ σκοράρει και συνεχίζει: «Τελείωσαν τώρα, μπήκε το τέταρτο!». Η φράση "TheyThinkIt'sAllOver" αποτέλεσε έκτοτε αναπόσπαστο κομμάτι της αγγλικής λαϊκής κουλτούρας και το 1995 έδωσε τον τίτλο σε αθλητική εκπομπή που παίχτηκε στο BBC 1 για περισσότερα από δέκα χρόνια!
Αγγλία - Δυτική Γερμανία 4-2
(18, 101', 120' Χαρστ, 78' Πίτερς - 12' Χαλερ, 90' Βέμπερ)

Αγγλία (Αλφ Ράμσεϊ): Μπανκς, Κοέν, Γουίλσον, Τζ. Τσάρλτον, Μουρ, Στάιλς, Μπολ, Μπ. Τσάρλτον, Χαρστ, Πίτερς, Χαντ.
Δυτική Γερμανία (Χέλμουτ Σεν): Τιλκόφσκι, Χέτγκες, Σνέλινγκερ, Σουλτς, Βέμπερ, Μπεκενμπάουερ, Χάλερ, Όφερατ, Ζέελερ, Χελντ, Έμεριχ.

Πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου