0 Όλα μάταια χωρίς την πρωθυπουργική παρέμβαση

GeorgePapandreouBruxxels25032010ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ έχω συγκλονιστεί από το γεγονός. Διάβασα ένα άρθρο στην εφημερίδα του συγκροτήματος το Σάββατο κι ακόμα δεν μπορώ να συνέλθω. Γράφει ο Κώστας Καίσαρης.Ο δημοσιογράφος κατ' αρχάς παρομοιάζει τον Γιώργο Παπανδρέου με τον Γιώργο Θαλάσση. Οτι ο πρωθυπουργός της χώρας δηλαδή είναι ένας «Μικρός Ηρωας»,

 

με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο ρόλο του «Σπίθα». Που μέρα νύχτα παλεύει και πολεμάει για να σώσει την πατρίδα.

Ποιο είναι το οξύμωρο όμως κατά τον δημοσιογράφο; Οτι αυτή η χώρα δεν θέλει να σωθεί. Οτι αυτός ο λαός αρνείται τη σωτηρία του.

Οτι αντί να πούνε όλοι «μπράβο» και «ευχαριστώ» στον πρωθυπουργό τους, γκρινιάζουνε και φωνάζουνε. Δεν θέλουνε να σωθούνε. Την ώρα που ο Παπανδρέου εξασφάλισε δάνειο 109 δισ. και σχέδιο Μάρσαλ Νο 2 για την Ελλάδα, οι Ελληνες τον κοντράρουνε.

Η κίτρινη φυλή των ταξιτζήδων απεργεί, κλείνει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια και σαμποτάρει τον τουρισμό. Ενάμιση χρόνο τώρα όλοι του βάζουν τρικλοποδιές: Γιατροί, δικηγόροι, φοιτητές, φαρμακοποιοί, φορτηγατζήδες, δημόσιοι υπάλληλοι, εναερίτες της ΔΕΗ, ναυτεργάτες, λιμενεργάτες. Μέχρι και οι πανεπιστημιακοί κλείνουν από την 1η Σεπτεμβρίου όλα τα ανώτατα ιδρύματα. Αξίζει λοιπόν τον κόπο αυτή η τεράστια προσπάθεια;

Αξίζει τον κόπο αυτός ο τιτάνιος αγώνας; Πράγματι. Αυτός ο πρωθυπουργός παλεύει με νύχια και με δόντια νύχτα μέρα. Ούτε μια μέρα δεν κάνει ρεπό. Με το που τελείωσε το μέγα θέμα της οικονομίας κι έβαλε τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου, πέρασε στο επόμενο μείζον εθνικό θέμα: Στο ποδόσφαιρο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει σφαιρική άποψη για τον αθλητισμό. Οχι μόνο σαν σπόρτσμαν που ασχολείται με το ποδήλατο, το κανόε καγιάκ και τις μεγάλες αποστάσεις.

Πάνω απ' όλα ως πολιτικό πρόσωπο. Δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν λοιπόν ν' αφήσει ένα τέτοιο μείζον θέμα στα χέρια των Μπιτσαξήδων, των Νικητιάδηδων και των Γερουλάνων. Το πήρε κι αυτό απάνω του.

Σήμερα το πρωί λοιπόν θα δεχτεί τον Μισέλ Πλατινί. Για να τα βάλουν όλα κάτω και να βρουν τις ενδεδειγμένες λύσεις. Ούτε η Δικαιοσύνη μπορεί από μόνη της να λύσει αυτό το σοβαρό θέμα ούτε η αθλητική Δικαιοσύνη. Χωρίς την πρωθυπουργική παρέμβαση όλα είναι μάταια.

Μιλάει από Πλατινί και πάνω

ΚΙ εδώ φαίνεται η διαφορά του Γιώργου Παπανδρέου ως ηγέτη. Τα ίδια και χειρότερα σχετικά με τα «στημένα» στο ποδόσφαιρο και στην Τουρκία. Ολόκληρος ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε είναι φυλακή. Ο Ερντογάν όμως ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Αφαντος. Δεν υπάρχει πουθενά. Ενώ η Τουρκία συνταράσσεται από το γεγονός, ο πρωθυπουργός της χώρας περί άλλων τυρβάζει. Συμβιβασμένος με τα προβλήματα και τη μάταιη καθημερινότητα, δεν κάνει απολύτως τίποτα.

Σε αντίθεση με τον Γιώργο που και στο θέμα του ποδοσφαίρου έπιασε τον ταύρο από τα κέρατα. Μπορεί κανείς να μην μπορεί να πιάσει τον Μάκη Ψωμιάδη που παραμένει ασύλληπτος, αλλά το χέρι του Πλατινί ο πρωθυπουργός θα το πιάσει και θα το σφίξει: «Χάου αρ γιου, Μισέλ, σπίτι όλοι καλά;». Φοράμε το καλύτερο χαμόγελό μας, βγάζουμε αναμνηστικές φωτογραφίες, τραβάει τα απαραίτητα πλάνα η τηλεόραση και η ζωή συνεχίζεται. Το ελληνικό ποδόσφαιρο θα επανέλθει στο δρόμο της προόδου και της διαφάνειας.

Από τη στιγμή που το πήρε απάνω του ο πρωθυπουργός, ο υπόκοσμος της μπάλας θα τραπεί σε άτακτη φυγή. Κι αυτή ακριβώς είναι η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη συντηρητική παράταξη.

Πώς είχε αντιμετωπίσει το ποδόσφαιρο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής: Και δεν λέμε για εκείνη τη φορά που είχε πάει να παίξει μπάλα στη Λεωφόρο και στο δευτερόλεπτο ξάπλωσε κατάχαμα με χιαστούς. Λέμε για την ουσιαστική σχέση του.

Η μοναδική επαφή του με το αντικείμενο ήταν όταν είχε πάει στη «Σούπερ Μπάλα» του Μega σε μια βραδιά Τσάμπιονς Λιγκ. Αποτέλεσμα; Να εξασφαλίσει τη θέση του ευρωβουλευτή ο Μανώλης Μαυρομμάτης. Ο Παπανδρέου, αντίθετα, μιλάει από Πλατινί και πάνω. Χαίρετε.

Από τη μύγα ξύγκι

ΚΑΜΙΑ δουλειά δεν είναι ντροπή. Αλλά το να βγάλεις από τη μύγα ξύγκι θέλει τεράστια προσπάθεια. Δεν υποτιμώ λοιπόν τους συναδέλφους που ασχολούνται με τα φιλικά παιχνίδια Ιούλιο μήνα. Το αντίθετο μάλιστα. Αναγνωρίζω τον τεράστιο βαθμό δυσκολίας.

Φιλικό ματς λοιπόν Ολυμπιακός - Ζούλτε Βάρεγκεμ. Οπως λέει κόψε μάπα και βγάλε συμπέρασμα, δες την ενδεκάδα και κάνε το κουμάντο σου: Δασκαλάκης, Τοροσίδης, Μέλμπεργκ, Αβραάμ, Βαλεριάνος, Μοντέστο, Φετφατζίδης, Χαβίτο, Σουμπίνιο, Μιραλάς και Πάντελιτς. Πόσοι απ' αυτούς τους έντεκα θα είναι βασικοί;

Κατ' αρχάς, οι τρεις της άμυνας: Ο Τοροσίδης, αν μείνει, ο Μέλμπεργκ και ο Αβραάμ. Σίγουρος είναι ο Μιράλας, ενώ πολλές πιθανότητες έχει να ξεκινάει σαν βασικός κόφτης ο Μοντέστο. Στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή να είναι βασικοί οι πέντε στους έντεκα.

Ρώσικη σαλάτα

ΤΙ κριτική λοιπόν να γίνει και τι αξιολόγηση: Οταν μάλιστα δεν υπάρχουν οι βασικοί ποδοσφαιριστές στα χαφ και στην επίθεση που είναι και το δύσκολο κομμάτι.

Κι άλλο είναι να παίζει η ομάδα κομπλέ και να χωθούν μέσα σ' αυτήν ο Βαλεριάνος κι ο Σουμπίνιο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα φανεί το κατά πόσο μπορούν να ενσωματωθούν και να λειτουργήσουν. Οταν μια ομάδα όμως γίνεται ρώσικη σαλάτα, τι να δείξουν οι νέοι;

Τζάμπα η ταλαιπωρία λοιπόν. Και να χαραμίσεις δύο ώρες για να δεις αυτό το παραποδόσφαιρο και να κάτσεις να γράψεις μετά για να βγάλεις από τη μύγα ξύγκι. Δυσκολίες του επαγγέλματος είναι αυτές.

Αντίθετα, σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεταγραφές, το ηθικό των δημοσιογράφων σχετικά με τον κόφτη που θα πάρει ο Ολυμπιακός είναι ακμαίο. Με το που έγινε γνωστό ότι δίνει τον Πόουλσεν η Λίβερπουλ, προστέθηκε κι αυτός στη λίστα των υποψηφίων. Ποδοσφαιριστές βέβαια πάντα υπάρχουν. Λεφτά προς διάθεση υπάρχουνε;

Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου