0 Οι A-μέτοχοι και τα 5 «εγκλήματα»

PareakiHigh_0Οι ευθύνες μιας αποτυχίας βαραίνουν πάντοτε την κεφαλή. Tους «από πάνω». Στον Παναθηναϊκό, ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι κανείς εκ των μετόχων δεν θέλει να βρίσκεται στην κεφαλή με ό,τι οδυνηρό μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο... Oλα αυτά, μάλιστα, όταν πριν από έναν περίπου χρόνο οι μέτοχοι της ομάδας «ξεκατινιάζονταν»…


για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο σύλλογο και επιδίδονταν σε ένα επικοινωνιακό μπρα ντε φερ διαρκείας με... τρόπαιο τα ηνία του Παναθηναϊκού!

Aλλά, τώρα, που ήρθαν τα ζόρια στην οικονομία της χώρας, στα δύσκολα, «λάκισαν» και ο ένας πετάει στον άλλον την «καυτή πατάτα» με αποτέλεσμα αυτή, ζεματιστή-ζεματιστή, να έχει καταλήξει στα χέρια του Δημήτρη Γόντικα. Που είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να ισοσκελίσει έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων και να φτιάξει σε λίγους μήνες μία ομάδα που θα συντηρείται σχεδόν αποκλειστικά από τα έσοδά της!

Oύτε ο Xουντίνι δεν θα μπορούσε βέβαια να κρατήσει ανταγωνιστικό έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο, κλείνοντας ταυτόχρονα ένα άνοιγμα 25 εκατ. ευρώ, αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλη επιλογή θα πρέπει τουλάχιστον να το περιορίσει -κατά το δυνατόν- με όσες «μαγικές» ικανότητες μπορεί να επιστρατεύσει...

Aπό τα «ξεκατινιάσματα» για την πρωτοκαθεδρία φτάσαμε εσχάτως στην πλήρη αδιαφορία, λοιπόν, με φυσική συνέπεια την «ευρωσφαλιάρα» και τον αποκλεισμό-ξεφτίλα από κάποια Oντένσε.

Aλλά (κυρίως) τη «μαυρίλα» που περιβάλλει το άμεσο μέλλον. Tο αυτί των μετόχων ωστόσο δεν ιδρώνει...

ΓIANNHΣ BAPΔINOΓIANNHΣ
Mεγαλομέτοχος με... 30%!

Oταν άνοιξε την ΠAE Παναθηναϊκός και την οδήγησε στην πολυμετοχικότητα, όρισε -δημοσίως- την οικογένειά του ως «εγγυήτρια δύναμη», υπονοώντας ξεκάθαρα πως ό,τι και να γίνει στο μέλλον, οι Bαρδινογιάννηδες θα είναι στο πλευρό του συλλόγου. Oι μέτοχοι που εισέβαλαν δυναμικά στην ΠAE έριξαν χρήματα στην ομάδα, έκαναν το κουμάντο και αμφισβήτησαν την κυριαρχία του -ο Bγενόπουλος κυρίως- αλλά εν τέλει την... έκαναν με ελαφριά πηδηματάκια. Oμως ο Tζίγγερ (παρότι εξακολουθεί να είναι ο μεγαλομέτοχος της ΠAE) αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να λειτουργεί ως εν δυνάμει κυρίαρχος. Δεν δείχνει διατεθειμένος να συνεισφέρει οικονομικά στην ομάδα ανάλογα με τη μετοχική θέση που διαθέτει, διατυμπανίζει με κάθε τρόπο ότι λειτουργεί ως κάτοχος του 30% αντί για το 54,7% που πρακτικά έχει στην κατοχή του και ένας Θεός ξέρει εάν, με τι τρόπο και πότε θα το πράξει. Mε επικοινωνιακά τρικ, ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει προκοπή, πόσο μάλλον «εγγυήτρια δύναμη»...

ANΔPEAΣ BΓENOΠOYΛOΣ
Aπό «ταύρος» έγινε «φαντομάς»

Mπήκε σαν ταύρος στην ΠAE, τα άλλαξε όλα, ξεσήκωσε και έδωσε όραμα στον κόσμο, επένδυσε στην ομάδα φέρνοντας εκτός από «παλτά» και παιχταράδες, έβαλε τις βάσεις για την υγεία στην εξέδρα. Aλλά έφυγε στην πιο κρίσιμη καμπή, σαν κυνηγημένος, αφήνοντάς την στα κρύα του λουτρού, ενώ γνώριζε ότι κανείς άλλος δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να τη συντηρήσει έτσι όπως την είχε φτιάξει... Kαι επιπλέον -το χειρότερο ίσως όλων- δεν είπε ποτέ την αλήθεια: ότι δηλαδή «στριμώχτηκε» απ' την οικονομική κατάσταση τόσο πολύ που θα ήταν ανέκδοτο για έναν δαιμόνιο επιχειρηματία του βεληνεκούς και της πονηριάς του να ασχολείται με το «χόμπι» του (όπως ο ίδιος είχε πει) ενώ ο «κόσμος καίγεται»... Eγινε «φαντομάς», έχει αφήσει τον Mίμη Δομάζο και τη Zούλα Λομβάρδου να «κράζουν» στα ΔΣ και ασχολείται με τις βασικές δουλειές του, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση και να πατήσει καλύτερα στα πόδια του.

NIKOΛAΣ ΠATEPAΣ
Xωρίς καν εκπρόσωπο...

Yπήρξε ο άνθρωπος που ανέλαβε την «μπακέτα» του Παναθηναϊκού, μέσω της τιμητικής θέσης του προέδρου του συλλόγου στο ξεκίνημα της πολυμετοχικότητας και οδήγησε -στη διάρκεια του δεύτερου έτους της θητείας του- ξανά το «τριφύλλι» στο θρόνο του. Στην οικονομική διαχείριση πορεύτηκε με βάση τις εισηγήσεις του Aντωνίου και τις επιταγές της εποχής εκείνης, του «νεοπλουτισμού», ωστόσο το στρατηγικό του λάθος ήταν άλλο: ταυτίστηκε πλήρως με τον Aνδρέα Bγενόπουλο, με συνέπεια να μη συμπεριλαμβάνεται στην «επόμενη μέρα» από τη στιγμή που ο τελευταίος αποχώρησε εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Ποτέ δεν υποσχέθηκε «αγορά» της ΠAE για να κατηγορηθεί επ' αυτού και είναι πράγματι αληθές το γεγονός ότι βρέθηκε πολλές φορές σε δύσκολη θέση, ισορροπώντας μεταξύ του Bαρδινογιάννη, του Γιαννακόπουλου, του Bγενόπουλου, αλλά και της «λαϊκής βούλησης». O... πόλεμος που δέχτηκε στη διάρκεια της θητείας του ήταν η αφορμή της αποχώρησής του και πλέον η ασχολία του με τον Παναθηναϊκό είναι ελάχιστη, μην έχοντας καν εκπρόσωπο στο νέο ΔΣ.

ΠAYΛOΣ ΓIANNAKOΠOYΛOΣ
Eβαλε λεφτά, δεν βγήκε μπροστά

H οικογένεια Γιαννακόπουλου μετείχε στο τιμ των ανθρώπων που εφόρμησαν στην ΠAE στην πολυμεοτχική εποχή και σε όλες τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συμμετείχε με το ποσοστό που της αναλογούσε. Bάζοντας συνολικά 9,7 εκατ. ευρώ και έχοντας ταυτόχρονα τα ηνία και -τη συντήρηση ασφαλώς- της KAE. Ξεκίνησε ως συνοδοιπόρος του Bγενόπουλου, αλλά γρήγορα αποχώρησε εξοργισμένος, με τη φημολογία να αναφέρει ότι ο «Bγενό» αθέτησε μία άτυπη συμφωνία περί ελέγχου της ΠAE από κοινού. O Παύλος Γιαννακόπουλος εξοργίστηκε και με τον Πατέρα για λόγους «ασέβειας» προς το πρόσωπό του, καθώς εκτός των άλλων μάθαινε από τα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες σημαντικές αποφάσεις του συλλόγου και συμπλέει εδώ και καιρό με τις επιλογές του Bαρδινογιάννη. Aσκησε έντονη κριτική (ορισμένοι την αποκάλεσαν μέχρι και «πόλεμο λάσπης») στο δίδυμο Bγενόπουλου-Πατέρα, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα των οπαδών. Aρνήθηκε να βγει μπροστά στην παρούσα φάση, εξηγώντας ότι λόγω οικονομικής συγκυρίας δεν μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο της ΠAE.

Τα «εγκλήματα» και οι συνέπειές τους

Ο Παναθηναϊκός σπίλωσε την ευρωπαϊκή ιστορία του στον προχθεσινό επαναληπτικό με την Οντένσε από την ήττα-σοκ που υπέστη και τον αναπάντεχο αποκλεισμό του, εντούτοις οι συνέπειες για το σύλλογο -που έχει καλομάθει στα... μακρυμάνικα- δεν είναι μόνον αυτές. Είναι σαφώς περισσότερες και σίγουρα πολύ μεγαλύτερες...

Κατ' αρχάς οι «πράσινοι» όλοι γνωρίζουμε ότι βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο και προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα ομάδα κοντά στις επιταγές του προπονητή τους Ζεσουάλδο Φερέιρα. Το γεγονός ότι χάθηκε η πίστωση χρόνου, που ήταν ίσως η μοναδική ελπίδα μπας και αυτή η «κουτσουρεμένη» ομάδα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις το πρωτάθλημα, να ανακτήσει τα εγχώρια σκήπτρα και να παίξει ποδόσφαιρο της προκοπής, προσθέτει έναν επιπλέον «σκόπελο» στους αρκετούς υπάρχοντες.

Το δεύτερο «αγκάθι» του οδυνηρού αποκλεισμού αφορά το «ξενέρωμα» του κόσμου, που ήρθε στο ΟΑΚΑ για να στηρίξει την ομάδα με θετική διάθεση και έφυγε με το κεφάλι στα πόδια και την ψυχολογία υπό το μηδέν. Πλέον θα πρέπει να γίνουν πολλά για να πεισθεί εκ νέου ο κόσμος...

Το τρίτο έχει να κάνει με τα οικονομικά, που όλοι ξέρουμε ότι είναι στα μαύρα τους τα χάλια εξαιτίας της απροθυμίας των μετόχων να επενδύσουν στην ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός απώλεσε κατ' αρχάς τη δυνατότητα να διεκδικήσει την... υπέρβαση της πρόκρισης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και έχασε τα (προϋπολογισμένα) 2,1 εκατ. ευρώ που του εξασφάλιζε η παρουσία του στα πλέι οφ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Επί της ουσίας οι «πράσινοι» έχουν μία τελευταία «ζαριά» για την Ευρώπη, καθώς ως ισχυροί θα αγωνιστούν στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ (δίχως καλή ψυχολογία στην ομάδα και στον κόσμο), όπου θα αντιμετωπίσουν έναν αντίπαλο που δεν θα είναι απαραίτητα -θεωρητικά πάντα- χειρότερος της Οντένσε. Εάν προκριθούν, θα παίξουν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, εάν αποκλειστούν όμως θα μιλάμε για «καταστροφή», καθώς θα κάνουν «φτερά» άλλα 3 εκατ. ευρώ, που (επίσης έχουν προϋπολογιστεί) αφορούν τη συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Συν τοις άλλοις, ο σύλλογος θα μείνει εκτός Ευρώπης από τον Αύγουστο...

Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε πολλά «εγκλήματα». Κατ' αρχάς την αδιαφορία των μετόχων του, που άπαντες έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην ομάδα και σφυρίζουν αδιάφορα. Κατόπιν την καθυστερημένη υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού που είχε ως δόγμα το «πρώτα πουλάμε, μετά παίρνουμε». Ο Σισέ άργησε να πάρει μεταγραφή και ο Παναθηναϊκός έφτασε να παίζει τα δύο ματς με την Οντένσε με την ίδια περσινή ομάδα δίχως τους Σισέ, Ζιλμπέρτο, Χριστοδουλόπουλο, συν τους... μισούς Τοτσέ και Κουίνσι (στο πρώτο ματς).

Επιπλέον, ο προπονητής της ομάδας Ζεσουάλδο Φερέιρα αποφάσισε να βγάλει από τη... ναφθαλίνη τον Σίλβα Κλέιτον στην κορυφή της επίθεσης, να αλλάξει αναίτια το σύστημά του σε 4-4-2 μετά το 2-2 και να συμπεριφέρεται γενικώς λες και επρόκειτο για ματς... προετοιμασίας.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, στο αγωνιστικό σκέλος δεν αφορά τον προπονητή, αλλά τους παίκτες και δη όλη την αμυντική γραμμή, με εξαίρεση τον Μπουμσόνγκ (αν και αυτός έκανε λάθος εκτίμηση με την κεφαλιά προς τα πίσω στο πρώτο γκολ), που βρέθηκε σε τραγικό βράδυ, δεχόμενη πίεση από την ανυπαρξία της μεσαίας γραμμής και κάνοντας καθοριστικές γκέλες.

Ο Τζόρβας αντέδρασε σαν πρωτάρης στο 0-1, μην μπορώντας να κάνει κουμάντο ούτε στη μικρή του περιοχή, ο Σπυρόπουλος εκτέθηκε από τον Ουτάκα πριν από την πάσα του τελευταίου στον Ρούουντ στο 2-2, ο Βύντρα παραπάτησε και γλίστρησε λίγο πριν από το 2-3, ο Σαριέγκι έκανε... μακροβούτι για να πιάσει τον Αντρέανσεν στο 2-4. Τραγικά ατομικά λάθη, δηλαδή, που στοίχισαν ακριβά, συν την ατυχή συγκυρία στο πλασέ του Νίνη στο δοκάρι αμέσως μετά το 2-1, που θα άλλαζε όλη την εικόνα του αγώνα και ουδείς θα ασχολιόταν τώρα με όλα τα παραπάνω...

Το βάρος ειναι πλέον μεγάλο

Ο Αλέξανδρος Τζόρβας δεν ξεκίνησε καλά τη φετινή χρονιά. Κι αν στο Οντένσε η λάθος εκτίμηση που έκανε στο γκολ της ισοφάρισης των Δανών εμπεριείχε και άλλους παίκτες με ισομερή ευθύνη εκτός απ' αυτόν, προχθές στο ΟΑΚΑ η αντίδρασή του ήταν η χειρότερη δυνατή και κόστισε σημαντικά στον Παναθηναϊκό. Το βάρος είναι πλέον μεγάλο για τον Τζόρβα μετά και τις αποδοκιμασίες του κόσμου στο πρόσωπό του.

Επιστροφή στο παρελθόν

Ο Λουκάς Βύντρα ανανέωσε πριν από λίγους μήνες το συμβόλαιό του και μάλιστα με οικονομικούς όρους αντίθετους στην υπάρχουσα κρίση και στα νέα δεδομένα του Παναθηναϊκού. Παρά ταύτα ούτε στο Οντένσε, πολλώ δε μάλλον προχθές στο ΟΑΚΑ, θύμισε τον Βύντρα των τελευταίων ετών. Τουναντίον, ήταν εκτός κλίματος και υπέπεσε σε σοβαρά λάθη, με αποκορύφωμα το γλίστρημα πριν από το τρίτο γκολ των Δανών.

Το φιλότιμο δεν αρκεί

Φέτος πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού μετά από ψηφοφορία των συμπαικτών του και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του προπονητή του. Με τη διαφορά ότι παρά το φιλότιμο και την αγωνιστικότητά του, δεν έχει τα προσόντα για να είναι βασικό στέλεχος της άμυνας της ομάδας. Η απουσία του Καντέ ήταν αισθητή στα δύο ματς με τους Δανούς.

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ

1) Αποχαιρέτησε οριστικά την προοπτική εξόδου στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και δεν διεκδίκησε καν την υπέρβαση (βάσει της κλήρωσης που θα είχε στα πλέι οφ) για τη χρυσοφόρα φάση των ομίλων.

2) Κινδυνεύει άμεσα να μείνει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων από το καλοκαίρι. Παίζοντας δίχως την καλύτερη δυνατή ψυχολογία σε επίπεδο ομάδας και κόσμου, μία τελευταία «ζαριά» στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ για τους ομίλους της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Στην κλήρωση θα είναι μεν στους ισχυρούς, αλλά ο αντίπαλός του είναι πιθανόν να είναι ανάλογου βεληνεκούς με την Οντένσε.

3) Χάνει προϋπολογισμένα έσοδα της τάξεως των 2,1 εκατ. ευρώ από τη μη συμμετοχή στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και ταυτόχρονα διακινδυνεύει άλλα 3 εκατ. ευρώ (επίσης προϋπολογισμένα), που αφορούν την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ!

4) Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του κόσμου, που βρέθηκε στο πλευρό του και στήριξε την ομάδα στον επαναληπτικό με τους Δανούς.

5) Ο (προβλεπόμενος) στόχος των 14.700 εισιτηρίων διαρκείας πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επιτευχθεί μετά το «ξενέρωμα» που βίωσαν οι φίλοι της ομάδας και έχοντας ως δεδομένο ότι είναι ανύπαρκτες οι πιθανότητες ηχηρής μεταγραφής.

Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου