0 Πάρτε μαθήματα από τον ΠΑΟΚ

REF_0Ο Αντώνης Καρπετόπουλος σχολιάζει και συγκρίνει την εμφάνιση του Παναθηναϊκού στη Δανία με την εμφάνιση του ΠΑΟΚ κόντρα στη Βαλερένγκα.Σημείωνα χθες ότι όταν φτάνουν τα επίσημα ματς και η διδασκαλία αφήνει τη θέση της στην ανάγκη για αποτέλεσμα, τότε και μόνο μπορεί κανείς να δει την πραγματική εικόνα της ομάδας: ο ΠΑΟΚ στη Νορβηγία έδειξε καινούργια ομάδα…

-ή μάλλον έδειξε διάθεση να γίνει ομάδα. Ο,τι, ομολογώ, δεν είδα στη Δανία από τον ΠΑΟ. Ο ΠΑΟ στη Δανία ήταν η φωτοτυπία του περσινού ΠΑΟ -όχι τυχαία διακρίθηκαν μόνο όσοι πήραν ατομικές πρωτοβουλίες: σχέδιο δεν υπάρχει. Η Οντένσε που είχε απέναντί του σχεδόν τον έτρεμε! Εφταναν είκοσι ποιοτικά λεπτά του Κατσουράνη στο πρώτο ημίχρονο, δυο-τρεις κατεβασιές του Λέτο και λίγο ο δυναμισμός του Σιμάο για να τρομοκρατηθούν οι Δανοί, οι οποίοι ισοφάρισαν απλώς σημαδεύοντας τη μικρή περιοχή. Ο Παναθηναϊκός που αγωνίστηκε στη Δανία ήταν καλύτερος από αυτό που περίμενα, αλλά δεν είναι ακόμα ομάδα με έντεκα παίκτες που παίζουν ο ένας για τον άλλον.

Λόγος

Είμαι αυστηρός με τον Παναθηναϊκό; Απλώς τον κρίνω ως Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός στη Δανία έπρεπε να κερδίσει, γιατί φάνηκε μέσα στο γήπεδο καλύτερος και πιο ποιοτικός από την Οντένσε. Το γιατί αυτό δεν συνέβη θα πρέπει να αποτελέσει λόγο προβληματισμού. Ο προφανής λόγος που δεν κέρδισε είναι η κατάρρευσή του στο τέλος -κατάρρευση που μπορεί να οφείλεται στη μεγάλη κούραση των ανέτοιμων ακόμα παικτών του. Θα ήμουν έτοιμος να πω ότι οφείλεται μόνο σε αυτό αν ο ΠΑΟ δεν είχε παρουσιάσει ανάλογα σημάδια κατάρρευσης στο φινάλε και πέρυσι. Στο Καραϊσκάκη δέχτηκε ένα γκολ στο 92', ενώ στο Κύπελλο στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ πέταξε μια πρόκριση γιατί είχε κακή συμπεριφορά γενικά στις καθυστερήσεις. Μπορώ να θυμηθώ κι άλλα ματς, αλλά δεν έχει νόημα: σημασία έχει ότι, πέραν της όποιας κούρασης στη Δανία, έδειξε τις περσινές αμυντικές δυσκολίες του -ας μην ξεχνάμε ότι στη Δανία και τα πρώτα του δεκαπέντε λεπτά στο γήπεδο ήταν κάκιστα.

Μάθημα

Μία μέρα αργότερα η εμφάνιση του ΠΑΟΚ στο Οσλο είναι ένα ωραίο μάθημα κυρίως για τον Παναθηναϊκό. Από τον ΠΑΟ έλειψαν ο Σισέ και ο Ζιλμπέρτο. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε τον Κοντρέρας, τον Βιτόλο, τον Μουσλίμοβιτς, τον Σαλπιγγίδη και τον Ιβιτς: πέντε περσινούς βασικούς του! Αν στεκόμασταν στις ελλείψεις, θα έπρεπε να συμβουλέψουμε τον Μπόλονι να μην πάει στη Νορβηγία. Ομως, ο Μπόλονι είναι προπονητής και αυτό μας το θύμισε αμέσως. Με έξω δεξιά τον Φωτάκη και με μία μεσαία γραμμή αποτελούμενη από παίκτες (Γκαρσία, Αρίας, Λαζάρ) που δεν είχαν παίξει ποτέ μαζί, ο ΠΑΟΚ έχασε λίγη ώρα στην αρχή μέχρι να βρει τα πατήματά του, αλλά όσο περνούσε η ώρα γινόταν ολοένα και καλύτερος. Οχι τυχαία στο σημείο που ο ΠΑΟ δέχτηκε την ισοφάριση ο ΠΑΟΚ πέτυχε το 0-2.

Δουλειά

Δεν το θεωρητικοποιώ: το συγκεκριμενοποιώ. Ο ΠΑΟ πήγε στη Δανία και ακούγαμε για δουλειά στις στημένες φάσεις που θα βοηθήσει την ομάδα να γίνει απειλητική: όχι μόνο δεν είδαμε τίποτα τέτοιο, αλλά στην άμυνα του ΠΑΟ επικρατούσε πανικός στις στημένες φάσεις των Δανών -που έτσι ισοφάρισαν. Ο ΠΑΟΚ πήγε στη Νορβηγία χωρίς τον Κοντρέρας και δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα στα στημένα που πέρυσι του στοίχισαν μια ντουζίνα γκολ. Ο ΠΑΟ έπαιζε στη Δανία σαν να μην έχει φορ: τον Πετρόπουλο τον αγνοούσαν και σκόραραν τη μοναδική φορά που τον βρήκαν στην περιοχή. Ο ΠΑΟΚ έκανε έξι φάσεις μόνο στο πρώτο ημίχρονο και όταν ο Μπόλονι μετατόπισε τον Βιεϊρίνια στον άξονα, έγινε πάρτι. Ο Μπόλονι διάλεξε τον Λαζάρ, έπειτα από τρεις προπονήσεις τον ξεκίνησε βασικό και ο παίκτης τον έβγαλε ασπροπρόσωπο, όντας ο καλύτερος του γηπέδου. Ο Φερέιρα έφερε τον Κουίνσι και τον Τότσε και δεν ξεκίνησε κανέναν από τους δύο: αμφιβάλλω αν τους θεωρεί παίκτες για το επίπεδο του ΠΑΟ. Του ΠΑΟ που περπατούσε, ενώ ο ΠΑΟΚ έτρεχε μέχρι τέλους.

Ορέξεις

Δεν θέλω να πω ότι ο ΠΑΟ είναι για πέταμα και ο ΠΑΟΚ η ανερχόμενη δύναμη του ποδοσφαίρου μας: μακριά από εμένα τέτοιες υπεραπλουστεύσεις. Γράφω αυτό που είδα και είδα τον Παναθηναϊκό να τα περιμένει πάλι όλα από τις ορέξεις των παικτών του και τον ΠΑΟΚ έτοιμο να ακολουθήσει τα θέλω του προπονητή του και να αποκτήσει αυτό που πέρυσι του έλειπε, δηλαδή παραγωγικό επιθετικό παιχνίδι. Ο ΠΑΟ θα είναι πολύ διαφορετικός από αυτό που είδαμε όχι αν οι νέοι παίκτες του αποδειχτούν φαινόμενα, αλλά αν ο Φερέιρα καταφέρει να φτιάξει μια λογική ομάδα. Σε μια λογική ομάδα, π.χ., ο Λέτο πρέπει να παίζει πιο γρήγορα, οι στόπερ πρέπει να συνεργάζονται, ο Κατσουράνης πρέπει να παίζει «δεκάρι», γιατί πέραν της τεράστιας ποιότητάς του δεν έχει ούτε τρεξίματα ούτε πάθος και ο Νίνης πρέπει να κάτσει στον πάγκο τουλάχιστον μέχρι να βρει εκρηκτικότητα και τρόπους να γίνει επικίνδυνος. Ο Μπόλονι, από την άλλη, πρέπει να έχει τον χρόνο που χρειάζεται για να φτιάξει κάτι σπουδαίο.

Πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου