0 Αξιόπιστος; Μόνο ο ΠΑΟΚ!

PAOKAXIOPISTOSΟ Γιάννης Σερέτης γράφει για τις μάχες των τριών ελληνικών ομάδων (Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) στο Europa League και αναλύει γιατί ο ΠΑΟΚ είναι ο πιο αξιόπιστος.Αν η UEFA είχε… εναρμονιστεί με το δίκαιο της ΕΠΟ, τούτη την εβδομάδα θα συνέβαινε το πρωτοφανές: τέσσερις ελληνικές ομάδες, στην ίδια διοργάνωση, στην ίδια φάση της, να παίζουν την ίδια ημέρα!


Ο Ολυμπιακός Βόλου αφού πέρασε δύο σκαλιά έφτασε στο ίδιο επίπεδο με τον Παναθηναϊκό που έπεσε ένα σκαλί, τον ΠΑΟΚ που πέρασε ένα εμπόδιο και την ΑΕΚ που ξεκινά «στα λεφτά της»: τώρα. «Τζάμπα τα πλέι οφ» θα μπορούσε να πει κάποιος, αλλά δεν είναι έτσι. Τελικά ο Βόλος πλήρωσε τις αμαρτίες του… Πανιωνίου («δικαιώθηκε» επιτέλους και ο Λιμάχερ για τον Μπέο!) και οι άλλοι τρεις θα προσπαθήσουν την Πέμπτη να κάνουν το πρώτο βήμα. Δεν είναι λίγα αυτά που διεκδικούν.

Είναι περισσότερα αυτά που θα χάσουν. Εκτός Ευρώπης από τον Αύγουστο και έλλειμμα τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ; Σε ποιον περισσεύουν; Στον Παναθηναϊκό που… αποφάσισε να μην περιμένει τα λεφτά από την πώληση του Πλεσί για να κάνει την θεωρητικά καλύτερη εφετινή μεταγραφή του; Στην ΑΕΚ που διαβάζω ότι έχει 500.000 για «εξάρι» και «οκτάρι» (κι αν βρει δύο που να κάνουν… έναν Ντιόπ στα καλά του να μου τρυπήσετε τη μύτη) ή στον ΠΑΟΚ που πανηγύριζαν για τα 500.000 ευρώ που έβαλε ο Φλωρίδης;

O ΠΑΟΚ, ωστόσο, είναι ο μοναδικός από τους τρεις που στο δικό μου ποδοσφαιρικό μυαλό εξωτερικεύει την περίφημη «αξιοπιστία». Όχι επειδή «καθάρισε» σαν αυγό (και με διαστήματα ευχάριστου για την εποχή ποδοσφαίρου, χωρίς «Σάλπι») μια μεσαίου επιπέδου νορβηγική ομάδα που είχε παίξει 16 ματς. Αλλά επειδή προχωρά με το μότο του Μπόλονι. «Πάμε να παίξουμε όπως μπορούμε και όχι όπως θέλουμε» είχε πει στους παίκτες πριν από το πρώτο ματς στο «Ούλεβαλ» και ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε τους παίκτες ήταν – αν μη τι άλλο – πειστικός.

Θα του λείψει πάλι ο «Σάλπι», ο οποίος στα ευρωπαϊκά ματς όπου βρίσκει χώρους «δαγκώνει» (κοιτάξτε τις επιδόσεις του με τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη, θυμηθείτε τα γκολ του, αλλά και την εκτός έδρας απόδοσή του με την Εθνική και θα καταλάβετε…), αλλά ο Μπόλονι έχει πολλές επιλογές στη μεσαία γραμμή, έναν Βιεϊρίνια ήρεμο και κατασταλαγμένο για το εφετινό μέλλον του πλέον (απ’ ότι μαθαίνω), δίψα, όραμα στην κερκίδα και μια αντίπαλο που δεν δείχνει επικίνδυνη. Η ουκρανική Καρπάτι ξεκίνησε από το ίδιο μονοπάτι με τον ΠΑΟΚ την εφετινή ευρωπαϊκή περιπέτειά της, απέκλεισε εύκολα με δύο νίκες την ιρλανδική Σεντ Πάτρικς (2-0, 1-3), έχει νεανικό σύνολο, αλλά δεν δείχνει απειλητική. Πέτυχε πρόσφατα την πρώτη νίκη της (σε έξι ματς) στο πρωτάθλημα, απέχει ήδη 12 βαθμούς από την επικεφαλής Σαχτάρ και 10 από τη δεύτερη Ντινάμο Κιέβου. Αστέρια της είναι δυο διεθνείς 26χρονοι Ουκρανοί που χρήζουν προσοχής και για… μελλοντική μεταγραφή: ο κεντρικός μέσος (και αρχηγός της) Ιγκόρ Κουντόμπιακ και ο δεξιός μπακ της, Αρτέμ Φεντέτσκι.

Στο χέρι της έχει και η ΑΕΚ την πρόκριση. Η Ντινάμο Τιφλίδας είναι θεωρητικά πιο έτοιμη (πρώτη με δύο νίκες σε ισάριθμα ματς του περίφημου πρωταθλήματος Γεωργίας όπου συμμετέχει και η αλησμόνητη Τορπέντο Κουταϊσι), έχει ξεκινήσει από τις… 30 Ιουνίου και τον πρώτο προκριματικό γύρο το ταξίδι της, αλλά είναι η Ενωση και όχι η αντίπαλός της εκείνη που προκαλεί… ανασφάλεια. Οι Ουκρανοί απέκλεισαν με δύο νίκες την μολδαβική Μίλσαμι (20, 1-3) με ήττα – νίκη (2-1, 0-5) την ημιεπαγγελματική Λανέλι από την Ουαλία και εύκολα (2-0, 1-4) την ισλανδική Ρέικιαβικ. Στηρίζεται κυρίως σε 4 Ισπανούς, εκ των οποίων οι 3 μέσοι (Αλβαρο από Νουμάνθια, Κότο που ξεκίνησε από τα πιτσιρίκια της Μπάρτσα και κυρίως τον Σίσκο που έχει παίξει τρεις χρονιές στην Μπέτις) και ο ένας επιθετικός: ο 26χρονος Γιάγκουε που κλότσησε για πρώτη φορά μπάλα στις ακαδημίες της Εσπανιόλ. Λίγο πιο μακριά από τον κόουτς της Ντινάμο, τον Αλεξ Γκαρσία, ο οποίος είχε την τύχη και την ικανότητα να βοηθήσει στα πρώτα βήματά τους τον Μέσι, τον Σεσκ και τον Πικέ στα τσικό της Μπαρτσελόνα!

Πολλή προσοχή και αυτοσυγκέντρωση χρειάζεται στο πρώτο ματς η ΑΕΚ, που μοιάζει ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο, όπως και ο Χιμένεθ, ο οποίος αδυνατεί να ταιριάξει τα κομμάτια στο σύστημα με αποτέλεσμα την ισχυρή πιθανότητα να δούμε τον Γκουντγιόνσεν στην ίδια θέση με τον Ριέρα και τον Λέτο! Ανώτερη ποιοτικά είναι, αλλά χωρίς πείσμα και αποτελεσματικότητα (μπορεί να καθαρίσει με 2-3 γκολ από το πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ), αν υποτιμήσει τους Γεωργιανούς μπορεί να ταξιδέψει με άγχος στην Τιφλίδα. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ανασταλτικά δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και στην άμυνά της έχασε την κλάση και την προσωπικότητα του πιο σταθερού γκολκίπερ της Σούπερ Λίγκας.

Ο Παναθηναϊκός έχει την πιο δύσκολη αποστολή. Η Μακάμπι έχει πολύ πιο σκληρή έδρα από την Οντένσε, είναι πιο «ψημένη» στην Ευρώπη από τους Δανούς, έχει αυτοπεποίθηση, κάνει κάθε χρόνο πρωταθλητισμό και αντιμετωπίζει μια ομάδα η οποία στην έδρα της έχει ξεχάσει τι σημαίνει «ευρωπαϊκή» νίκη. Μια ομάδα η οποία ακόμη δεν έχει τους νέους της παίκτες σε απόλυτη ετοιμότητα (πιο έτοιμος είναι ο… Ζεκά, ο οποίος μάλλον θα καθίσει στον πάγκο όπως και ο Καραγκούνης, που μοιάζει υπεραπαραίτητος στο εκτός έδρας ματς της Πέμπτης, ξεκινά στην ενδεκάδα του Σάντος, όχι όμως και του Φερέιρα σ’ αυτόν τον ελλειμματικό σε προσωπικότητες Παναθηναϊκό…), θα έχει μπόλικο άγχος δεδομένης της επιβαρημένης ατμόσφαιρας, της αμφισβήτησης και της συνολικής γκρίνιας που επικρατεί μετά τον αποκλεισμό από τους Δανούς.

Οι Ισραηλινοί σμπαράλιασαν την σέρβικη Ζελέζνιτσαρ (0-2, 6-0) με ηγέτη τον Αργεντινό Κολάουτι (2+2 γκολ, στο πρώτο ματς ως αλλαγή), η άμυνά τους δεν είναι για τα πανηγύρια (καθοδηγητής ο αρχηγός Νιβάλντο με θητεία σε Σεντ Ετιέν και Βαγιαδολίδ, θα θυμηθούμε και τον Παβίσεβιτς της Καβάλας) και το ερωτηματικό είναι πόσο θα τους βοηθήσει ο 26χρονος Μεντουναγίν, το φαντεζί «δεκάρι» τους, ο Σέρβος με θητεία σε Αλκμααρ και Βαγιαδολίδ, που δεν αγωνίστηκε στα ματς του προηγούμενου γύρου. Ο Παναθηναϊκός του Οντένσε περνά μετά δυσκολίας. Ο Παναθηναϊκός του ΟΑΚΑ αποκλείεται με δύο ήττες. Αν ο Φερέιρα δεν αντιληφθεί το μοτό του… Μπόλονι και δεν αξιοποιήσει όλα τα όπλα του για να πάρει το καλύτερο από τον καθένα, αν οι παίκτες δεν βρουν και στα 180 λεπτά το μαχαίρι στα δόντια με το οποίο μόχθησαν στη Δανία, ο Παναθηναϊκός θα μείνει εκτός Ευρώπης από τον Αύγουστο για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου