0 Οι νιόφερτοι μεταμορφώνουν την επίθεση της ΑΕΚ

14453Πώς αλλάζει τις ισορροπίες στην αναζήτηση του γκολ η παρουσία των Εϊντουρ Γκουντγιόνσεν και Χοσέ Κάρλος. Γράφει ο Βαγγέλης Αρναούτογλου.Αν και ο αγώνας ήταν φιλικός, αν και ο αντίπαλος (Κέρκυρα) δεν φημίζεται για τη δυναμικότητά του, ο προπονητής της ΑΕΚ κ Μανόλο Χιμένεθ δεν έκρυβε,

μετά το νικηφόρο για την ομάδα του 2-0 στο νησί των Φαιάκων, τον ενθουσιασμό του για την επιθετική παρουσία της Ενωσης, η οποία δημιούργησε περισσότερες από δέκα ευκαιρίες για γκολ. «Ναι, αυτό θέλω από εσάς, να έχετε πάντα στο μυαλό σας το γκολ και πως θα φτάσουμε σε αυτό» είπε μετά το τέλος του αγώνα στους ποδοσφαιριστές του κατά τη διάρκεια της παραμονής της ομάδας σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας.

Από το ξεκίνημα της προετοιμασίας ο ισπανός τεχνικός της Ένωσης προσπαθεί να περάσει στους ποδοσφαιριστές τη νοοτροπία που πρέπει να έχει η ομάδα η οποία θέλει να διαδραματίζει κυριαρχικό ρόλο μέσα στο γήπεδο. «Πρέπει να δίνουμε κάθε στιγμή στον αντίπαλο να καταλάβει ότι εμείς αποφασίζουμε για τον ρυθμό και βάζουμε τους κανόνες στον αγώνα. Και για να συμβεί αυτό δεν πρέπει να χαλαρώνουμε στιγμή ή να δίνουμε την εικόνα ότι απογοητευόμαστε όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν ακριβώς όπως τα θέλουμε» είναι μία από τις συνήθεις ατάκες του κ. Χιμένεθ.

Εξυπακούεται ότι η έλευση του ισλανδού σταρ Εϊντουρ Γκουντγιόνσεν βοηθά την ΑΕΚ να γίνεται περισσότερο απειλητική (εκτός από ποιοτική) όταν ψάχνει τον τρόπο να ξεκλειδώσει τις αντίπαλες άμυνες. Η ευκολία του 33χρονου «Γκούντι» να αγωνίζεται εξίσου καλά σε 3-4 θέσεις της επιθετικής γραμμής και να εναλλάσσεται σε αυτές κατά τη διάρκεια του αγώνα δίχως να επηρεάζεται η απόδοσή του, είναι αυτή που σύμφωνα με τον κ. Χιμένεθ καθιστά την Ενωση απρόβλεπτη για τον αντίπαλό της. Τουλάχιστον σε ελληνικό επίπεδο.

Ασφαλώς σημαντικό ρόλο παίζει και η ικανότητα του Χοσέ Κάρλος στη γρήγορη μεταβίβαση και προώθηση της μπάλας. Ο επίσης νεοαποκτηθείς ισπανός μεσοεπιθετικός έχει αποφασίσει ποια θέλει να είναι η πρώτη επιλογή του προτού ακόμα η μπάλα φτάσει στα δικά του πόδια. Την ώρα που δέχεται την πάσα, έχει ήδη σκεφτεί και τον επόμενο παραλήπτη της μπάλας.

Η ταχύτητα στη σκέψη και δράση που διακρίνει τους συγκεκριμένους δύο παίκτες είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα εν συγκρίσει με τη φλυαρία του Νάτσο Σκόκο ή την αδυναμία του Ισμαελ Μπλάνκο να συμμετέχει στην ανάπτυξη της ομάδας και στη σωστή κυκλοφορία της μπάλας.

Ο πρώτος είναι σίγουρα καλύτερος σκόρερ από τον Κάρλος, όμως σε πολλά ματς έπαιζε για τον εαυτό του και δρούσε εις βάρος του συνόλου επιδιδόμενος συχνά σε τραβηγμένες ατομικές ενέργειες. Ο δεύτερος ναι μεν είναι γκολτζής, ωστόσο υστερεί πολύ στην πάσα και στο κοντρόλ της μπάλας, εν ολίγοις θέλει το γκολ στο πιάτο.

Η τετράδα «Λυμπερόπουλος - Γκουντγιόνσεν - Μπέλεκ - Κάρλος» είναι αυτή που θα σηκώσει το μεγάλο επιθετικό βάρος της ΑΕΚ την τρέχουσα σεζόν. Ως εναλλακτικές λύσεις λογίζονται ο ταχύτατος Δημήτρης Σιαλμάς που μπορεί να αγωνιστεί τόσο στα άκρα της επίθεσης όσο και στην κορυφή της και ο νεαρός Γιώργος Νικόλτσης, ένας κλασικός φορ περιοχής παλαιάς κοπής.

Ωστόσο ο Χιμένεθ δεν κρύβει ότι κάποια γκολ εφέτος περιμένει τόσο από τον Παναγιώτη Λαγό όσο και από τον Γρηγόρη Μάκο από τους οποίους ζητεί να σουτάρουν όταν έχουν ανοιχτό πεδίο. Παρεμπιπτόντως ο δεύτερος πέτυχε το παρθενικό γκολ με την κιτρινόμαυρη φανέλα στο φιλικό ματς της Κέρκυρας.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ισπανός περιμένει περισσότερα από όλους τους προαναφερθέντες αλλά δεν ελπίζει σε ανάλογη προσφορά από τον Βραζιλιάνο Λεονάρντο και τον Αυστραλό Νέιθαν Μπερνς, ποδοσφαιριστές που υπολογίζονται για τα άκρα της επίθεσης, αλλά εξακολουθούν να τελούν υπό παραχώρηση.

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου